Преките военни разходи на Русия за 9-те месеца на войната

...
Преките военни разходи на Русия за 9-те месеца на войната
Коментари Харесай

Колко милиарда похарчи Русия за 9 месеца война и за какво

Преките военни разноски на Русия за 9-те месеца на войната в Украйна възлизат на към 82 милиарда $. Оценката е на Forbes и включва директните разноски, които са нужни за поддържане на военните интервенции, само че не и постоянните разноски за защита или загубите, свързани с стопанската система. 
През 2021 година всички бюджетни доходи на Русия възлизат на 340 милиарда $. Това значи, че Руската федерация към този момент е похарчила една четвърт от миналогодишните си доходи за военни интервенции.

Ако напролет сходни разноски можеха да наподобяват напълно допустими, като се има поради, че Русия получаваше по към 1 милиарда евро дневно за петрол и газ, в този момент обстановката е напълно друга, проучват от Forbes, представена от actualno.com.

Приходите във федералния бюджет от експорт на петрол и синьо гориво понижават. Русия към този момент е изгубила по-голямата част от европейския пазар на газ, откакто бяха прекъснати доставките по " Северен поток ". Санкциите върху съветския нефт ще стартират през декември. Междувременно войната изисква повече пари. През есента разноските на Руската федерация за войната в Украйна се удвоиха, а в този момент са ѝ нужни най-малко 10 милиарда $ месечно.

Разходи за армията

На бойците с контракт с съветската войска е обещана заплата от 200 000 рубли на месец (около 6200 лева./3300 долара) за войната в Украйна, плюс спомагателни заплащания. Средно дневно за един боец се изразходват към 200 $. През октомври Русия внезапно усили числеността на своите войски. Мобилизираните 300 000 души ще костват на бюджета спомагателни 1,8 милиарда $ на месец. Освен това е належащо да се усилят разноските за поддръжка и муниции.

Общите разноски за заплати на военнослужещите, участващи във военните дейности, възлизат на към 2,7 милиарда $ след мобилизацията.

Освен това през последните два месеца броят на жертвите измежду съветските военни внезапно набъбна. Отчасти това е обвързвано и с появяването на неподготвени мобилизирани на фронта.

Ако през лятото сумата на обезщетенията, които би трябвало да бъдат изплатени на починалите и ранените, се оценяваше на към 1 милиарда $ месечно, то през последния месец на войната тя надвиши 3,5 милиарда $.

По данни на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна - от 24 октомври до 24 ноември в Украйна са починали 17 470 съветски бойци. Това е даже повече, в сравнение с през първия месец на войната. За всеки от тях фамилията на боеца би трябвало да получи 7,4 милиона рубли, или към 110 000 $. Броят на тежко ранените, които могат да получат заплащане, е почти два пъти по-голям. Размерът на компенсацията е 3 милиона рубли – 49,6 хиляди $.

Ракети, снаряди и муниции

Основното разходно перо на армията по време на война са боеприпасите и снабдяването на военните. Според разнообразни оценки - Русия употребява сред 10 000 и 50 000 снаряда дневно. Най-интензивна е била работата на артилерията през интервала май - юли. Но с появяването на HIMARS и постоянното заличаване на складовете за муниции, интензивността на работата на съветската артилерия сензитивно понижава.

Средната цена на един снаряд от руски диаметър е към 1000 $. Така че единствено за обезпечаването на артилерията руснаците са похарчили над 5,5 милиарда $. Ако по-рано ставаше дума за муниции, създадени в Руската федерация, в този момент интензивно се разискват вероятни доставки от Северна Корея. Пхенян отхвърля.

Очевидно е, че Русия не се е подготвила за толкоз дълга война, а запасите ѝ от муниции и индустриалните ѝ мощности не са в положение да посрещнат личните ѝ потребности, проучват от Forbes. Тя изстреля повече от 4000 ракети към Украйна, а междинната цена на една съветска ракета е 3 млн. $. 

Освен това - за поддържането на армията са нужни хиляди тонове муниции за стрелково оръжие, облекло, отбрана на бойците, гориво, аварийни елементи, храна и медикаменти.

Загуби на съоръжение

Най-големите загуби измежду оборудването са свързани с танковете и самолетите. Русия е изгубила 278 бойни самолета на междинна стойност 18 млн. $ и 261 хеликоптера на междинна стойност 10,4 млн. $, гласят данните. Общите загуби на съветската авиация в паричен еквивалент възлизат на 8 милиарда $.

Освен това Русия загуби съвсем толкоз танкове, колкото имаше при започване на нашествието (2897 от почти 3300 на 24 февруари). Така че в този момент страната се пробва да възвърне оборудването, което е било съхранявано в хранилища в продължение на десетилетия и изисква забележителна рационализация и финансови разноски. 

Цялото изгубено съоръжение през деветте месеца на нападателна война коства на Русия 20,8 милиарда $.

Трофеите за Украйна

Значителна част от изгубеното от Руската федерация съоръжение отива във въоръжените сили на Украйна под формата на титли. По данни на плана Oryx, който наблюдава загубите на страните посредством фото- и видеопотвърждения в интернет, украинските бойци са съумели да пленят най-малко 1953 единици тежко въоръжение.

Общата стойност на военните титли е съвсем 2 милиарда $, без да се включват леките оръжия и боеприпасите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР