Прекаляването със захар има множество негативни последици върху тялото. Редица

...
Прекаляването със захар има множество негативни последици върху тялото. Редица
Коментари Харесай

Как да консумираме по-малко захар

Прекаляването със захар има голям брой отрицателни последствия върху тялото. Редица данни сочат, че тя е виновна за затлъстяването, диабета, сърдечно-съдовите болести, рак и проблеми със зъбите. И до момента в който захарта се намира естествено в някои храни като плодовете, добавената захар е същинският провинен за тези проблеми.

Смята се, че актуалните хора консумираме към 17 лъжици чиста добавена захар дневно. Имайте поради, че оптималният предел е 6 лъжици, с цел да нямаме съществени здравословни последствия.

За да ограничите захарта, забравете за газираните питиета и натуралните сокове. Енергийните и спортните питиета също съдържат доста количество захар. Освен това тялото не възприема калориите от напитките по този начин, както възприема тези от храната. Те не ни засищат, а ни дават празни калории. Освен вода можем да консумираме домашна сода – газирана вода с резени плод, вода с краставица и мента, чайове и неподсладено кафе.

Друг метод да ограничите захарта – избягвайте ежедневните десерти. Освен захар те съдържат и доста мазнини. Действат стремително на кръвната ни захар, а след тях сме изтощени. Ако обичате сладкия усет, пробвайте: свежи плодове; кисело мляко с канела и плодове; печени круши; мрачен шоколад; фурми.

Внимавайте със сосовете

 Как да консумираме по-малко захар

Понякога те съдържат голямо количество скрита захар. Сред тях са кетчупът, сос Барбекю, сладко чили. Една лъжица кетчуп съдържа цели 4 грама захар – 1/5 от това, което можем да си позволим за деня. Опитайте се да подправяте храните с билки и подправки, горчица, оцет, сос Песто.

Яжте мазнини

За да консумирате по-малко захар, обърнете внимание на потребните мазнини. Нискомаслените други възможности постоянно са с добавена захар, с цел да бъде усъвършенстван усетът им.

Яжте повече домашно приготвени храни

Всяка модифицирана храна е евентуален източник на ненужна захар. Така да вземем за пример сосовете за спагети от бутилка съдържат огромни количества захар. Ако си приготвите доматения сос у дома, ще си спестите всички непотребни калории.

Внимавайте със „ здравословните ” храни в пакетче

 Как да консумираме по-малко захар

Хората знаят, че бисквитите съдържат захар, само че не знаят, че пълнозърнестите питейни заведения също съдържат огромни количества подсладители. Опитайте се да се придържате към здравословни и естествени други възможности – да вземем за пример шепа ядки, сушени плодове, варени яйца и свежи плодове.

Не бройте всеки грам захар

Придържането към здравословна диета ще ви обезпечи нужните хранителни субстанции, само че без непотребните килограми и рисковете за здравето. И не забравяйте, че няколко бисквити и парче шоколад няма да ви разболеят. Консумира ги всеки - тайната е в мярката.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР