Преизчисляването на цените от левове в евро ще става при

...
Преизчисляването на цените от левове в евро ще става при
Коментари Харесай

Еврото може да бъде въведено у нас още на 1 януари 2024 година

Преизчисляването на цените от левове в евро ще става при закрепения курс от 1,95583 лева за евро.

На свое съвещание Координационният съвет за подготовка на Република България за участие в еврозоната, който е със съпредседатели шефът на Българска народна банка Димитър Радев и министърът на финансите Асен Василев, одобри план на Национален проект за въвеждане на еврото в Република България.

Според информацията, публикувана от Българска народна банка, подготовката за присъединението на България към еврозоната е при целева дата 1 януари 2024 година

" Въвеждането на еврото е планувано без временен интервал, като датата на приемане на еврото ще съответствува с въвеждането му като публична разплащателна единица. Превалутирането ще се прави посредством използването на неотменимо закрепения валутен курс сред еврото и лв.. А след въвеждане на еврото в границите на месец левът и еврото ще бъдат по едно и също време законно платежно средство ", написа в известието на Българска народна банка, предава money.bg.

Националният проект за въвеждане на еврото в България е стратегическият документ, възоснова на който ще се осъществя оперативната работа за подмяна на лв. с еврото. Планът е създаден от Координационния съвет за подготовка на Република България за участие в еврозоната и при правенето му са следвани положителните практики от държавите-членки на еврозоната.

Българска народна банка прецизира, че планът за Национален проект е квалифициран и признат в периода - 30 юни 2021 година, подложен в Постановление № 103 на Министерския съвет от 25 март 2021 година за изменение и допълнение на Постановление № 168 на Министерския съвет от 2015 година за основаване на Координационен съвет за подготовка на Република България за участие в еврозоната.

Проектът на Националния проект за въвеждането на еврото в Република България ще бъде оповестен за публично разискване преди внасянето му за разглеждане от Министерския съвет.

Централната ни банка показва, че в Националния проект за въвеждане на еврото в България са разказани правилата, институционалната и правно-нормативната рамка за приемане на еврото, както и главните действия за сполучливото въвеждане на еврото от 1 януари 2024 година

Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР