Преизбраният президент на Зимбабве Емерсън Мнангагва предложи на хората, които

...
Преизбраният президент на Зимбабве Емерсън Мнангагва предложи на хората, които
Коментари Харесай

Преизбраният президент на Зимбабве: Спечелих изборите честно

Преизбраният президент на Зимбабве Емерсън Мнангагва предложи на хората, които слагат под въпрос резултатите от изборите, да изложат настояванията си в съда, съобщи Ройтерс. Вотът беше създаден предходната седмица, а водачът на опозицията жигосах резултатите като " гигантска машинация ".

Избирателната комисия сподели през вчерашния ден, че 80-годишният Мнангагва печели изборите с 52,6% от гласовете, а водачът на опозиционната партия " Движение за демократични промени " (ДДП) Нелсън Чамиса остава с 44% от вота. Мнангагва пое властта през 2017 година, когато дългогодишният водач Роберт Мугабе бе свален с боен прелом. Първият мандат на избрания отново президент бе белязан от хиперинфлация, дефицит на валута и извънредно висока безработица.

Мнангагва остана удовлетворен от резултата на изборите.

Съревновавах се с тях и съм благополучен, че завоювах. Тези, които считат, че изборите не са се провели вярно, знаят къде да отидат, сподели той през днешния ден в Националното заседание на фона на засилено полицейско наличие в някои елементи на столицата.

Чамиса разгласява известие в обществената мрежа Х с думите: " Това е явна и голяма машинация. "

Не e ясно дали опозицията ще се обърне към съда, с цел да оспори резултатите от изборите, защото в предишното съдиите в Зимбабве са заставали на страната на ръководещата партия. Политическият анализатор Мунджоди Мутандири от неправителствената организация " Бюро за връзка в Южна Африка " съобщи, че опозицията може да завоюва повече, в случай че излезе на улицата, в сравнение с в случай че отиде в съда.

Говорителят на ДДП Промизе Мквананзи съобщи, че формалните резултати се разграничават от тези, с които разполага опозицията.

ДДП стартира цялостна гражданска инспекция на преброяването на гласовете, сподели той.

Екип от наблюдаващи от Южноафриканската общественост за развиване съобщи, че гласуването е било спокойно, само че означи проблеми, като да вземем за пример закъснение на гласуването, възбрана на манифестации, преднамерено отразяване в държавните медии и неспособност на изборната комисия да даде на претендентите достъп до изборните описи, осведоми Българска телеграфна агенция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР