Преизбраният наскоро сръбски президент Александър Вучич подписа договор за производството

...
Преизбраният наскоро сръбски президент Александър Вучич подписа договор за производството
Коментари Харесай

Сърбия ще произвежда електромобили в родния град на Застава

Преизбраният неотдавна сръбски президент Александър Вучич подписа контракт за производството на електромобил в Крагуевац, оповестяват локалните медии. 

Инвестицията възлиза на 190 милиона евро, като от републиканския бюджет ще бъдат заделени 48 милиона евро.

Изпълнителният шеф на компанията " Стелантис " Карлос Таварес декларирал, че съглашението за разпределяне на поощрителни средства сред Министерството на стопанската система и " Fiat Chrysler Cars Serbia " е съответен знак за по-успешна промяна на това сдружение и прекосяването му към новите технологии.

Още от началото на 2024-а ще стартира производството на един модел, който ще се създава в доста фабрики, а през третото тримесечие на същата година ще стартира производството на сръбски модел.

" Ние не произвеждахме електрически коли и постоянно сме изоставали от света във връзка с новите технологии. Този път ще бъдем в крайник със света и ще имаме краен производител на модерни електрически коли ", сподели президентът Вучич. По думите му колата ще бъде доста известна измежду междинната класа. Вучич добави, че ще стартира построяването на зарядни станции из страната.

" Трябва да променим всички огромни стратегически проекти за енергетиката в нашата страна ", сподели още той. И изясни, че с цел да се реализира тази цел би трябвало да стартира построяването на реверсивни електроцентрали.

" Стелантис " е обединяване, образувано след сливането на " Фиат Крайслер " (Fiat Chrysler) и " Пежо - Ситроен " (Groupe PSA).

Сръбската автомобилната промишленост съществува към този момент в продължение на над 70 години, нейното начало се слага по времето на Югославия, когато в град Крагуевац през 1939 година е основана индустриална компания " Застава ", която изготвя разнообразни модели леки коли по лиценз на Fiat.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР