Преговорните екипи на Гилдията на сценаристите в Америка и най-големите

...
Преговорните екипи на Гилдията на сценаристите в Америка и най-големите
Коментари Харесай

Сценаристите в Холивуд постигнаха успех след 146 дни стачка

Преговорните екипи на Гилдията на сценаристите в Америка и най-големите кино студиа в Холивуд са постигнали съглашение за нови условия на работа.

Това е първият пробив в спор за милиарди, поради който беше оповестена стачка, траяла 146 дни.

За да бъде прекъсната тя, съглашението ще би трябвало да бъде доказано публично от гилдията на сценаристите, което се чака да се случи скоро.

Сценаристите са съумели да договорят по-високи хонорари и бонуси за най-гледаните филми, сериали и излъчвания. Те ще имат правото на достъп и до повече данни за зрителската база на продукциите си. Гарантиран ще бъде и най-малък брой на сценаристите по даден сериал. Това е единствено част от изискванията, с които до момента студиата не бяха съгласни.

5 месеца след началото на стачката гилдията остана единна в митинга си, като получаваше и всеобща поддръжка в обществените мрежи за идеята си. Малко по-късно стачка разгласи и съюза на актьорите, с които продуцентите към момента не са се договорили.

Напрежението се отрази освен през неналичието на работа за десетки хиляди експерти, само че и през спада на пазарната оценка на акциите на Disney, Warner Bros, Paramount и други обществено търгувани колоси.

Първите сигнали, че това състояние няма да издържи дълго, пристигнаха от страна на водещи на токшоу стратегии като, които желаеха да рестартират предаванията си даже без сценаристи.

И двамата бяха атакувани за решението си от страна на гилдията и бяха принудени да отсрочат началото на сезона.

Според Bloomberg, последният рунд от договаряния сред сценаристите и студиата е траял в пет следващи дни, като в част от диалозите са се присъединили персонално Тед Сарандос от Netflix, Боб Айгър от Disney, Дейвид Заслав от Discovery и други

Тогава е препоръчана и нова конструкция на възнагражденията, тъй че създателите на сюжетите да получават повече пари според от триумфа на шоуто. Постигнат е компромис и във връзка с потреблението на AI при основаването на сериали и филми.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР