Преговорите за съставяне на правителство в Германия вървят към своя

...
Преговорите за съставяне на правителство в Германия вървят към своя
Коментари Харесай

Преговорите за новото правителство на Германия са към своя край

Преговорите за сформиране на държавно управление в Германия вървят към своя край. Според евентуалния идващ канцлер Олаф Шолц времевият проект се съблюдава и новият кабинет ще може да бъде показан на 6 декември.

Новото държавно управление надали ще бъде по-голямо от досегашните държавни управления на канцлера Ангела Меркел. Тя разполагаше с кабинет от 15 министри. Толкова евентуално ще бъдат и при ръководството на тройната коалиция межди социалдемократи, зелени и либерали. Най-много постове ще получи партията с най-вече гласове - Германската социалдемократическа партия, като за нея са отделени шест министерски поста. Пет поста ще получи Зелената партия, а за либералите остават четири.

По време на договарянията най-големи борби са се водили за поста на финансовия министър. Лидерът на либералите Кристиан Линднер упорства той да оглави финансовото министерство. Друг претендент за поста е водачът на Зелената партия Роберт Хабек. Спрягат го обаче и за министър на вътрешните работи. Със сигурност Роберт Хабек ще е вицеканцлер, осведоми БНР.

Генералният секретар на демократичната Свободна демократическа партия Фолкер Висинг може да получи икономическото министерство. Зелените пък се борят да създадат и едно ново министерство - това на климата, само че то ще бъде ръководения от другият водач на Зелената партия - Аналена Бербок.

Досегашната министърка на правораздаването - Кристина Ламбрехт, може да резервира поста си, а външното министерство евентуално ще отиде или при Зелените, или при либералите.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР