Преговорите с Газпром Експорт“ трябва да бъдат извършени много внимателно,

...
Преговорите с Газпром Експорт“ трябва да бъдат извършени много внимателно,
Коментари Харесай

Енергиен експерт: Преговорите с „Газпром“ трябва да са много внимателни

„ Преговорите с „ Газпром Експорт “ би трябвало да бъдат осъществени доста деликатно, с цел да може да се подсигуряват изгоди за България. “ Това разяснява в ефира на Euronews Bulgaria енергийният специалист Антон Иванов от Български енергиен и минен конгрес. Той добави, че съветската енергийна компания е посочила, че за нея главен приоритет не е икономическата изгода и неведнъж е променяла позицията си към страни, които са приели да заплащат в рубли по отношение на указа на Владимир Путин.

Ето какво още сподели той:

И двете са значими – и количествата, и тяхната цена. При прекомерно висока цена самите консуматори ще се откажат от тези количества, надлежно ще се повлече веригата на доставки и на произвеждане, ще се повлекат проблемите. Трябва да се търси салдото сред това ползване на газ през тази зима, което е значимо и належащо в границите на страната, с цел да може да се търси оптималната цена на това количество газ.

Различни са изискванията на доставки и на контракти на природен газ, както в Европа, по този начин и в България. Онези цени, които ние дискутирахме по този начин разпалено, са цените на спот пазарите. Голяма част от цените, които образуват българския микс, се образуват от азербайджанския газ, на цени, разнообразни от борсовите. В другите страни се получават ценови разлики. В България имаме условия да формираме цени, които са по-ниски от цените на спот пазарите.

Количествата от Азербайджан са изцяло сигурни, ние имаме дълготраен контракт. Тук към този момент е въпрос на поръчки и на доставка. Вече вървят доставки от Азербайджан, въпреки и не по общоприетата връзка. Надявам се, че с влизане в употреба на интерконектора към този момент ще отпадне въпроса за азербайджанския газ. Но това ще реши казуса единствено с 1/3 от тези планирани количества, за които приказваме все още.

Другите 2 милиарда куб. м. природен газ са обект както на доставки на полутечен газ през терминалите в Гърция и Турция, които могат да бъдат обезпечени от разнообразни снабдители, в това число от „ Булгаргаз “, само че също по този начин и посредством търговци, които имат обезпечени контракти, в това число и за съветски газ. Руският газ към момента постъпва в Европа, няма експлицитна възбрана за използването му, въпросът е системата на доставка да не опонира на общите политики на Европейски Съюз.

България има директно присъединяване в плана „ Александруполис “, той беше подсилен от българското държавно управление, „ Булгаргаз “ има дял. Това е една добра опция, само че тя ще може да бъде употребена и осъществена едвам когато този терминал влезе в деяние. Той бе плануван в началото за 2024 година, в този момент виждаме, че се прави всичко допустимо неговото стартиране в употреба да бъде направено по-напред във времето. Това е една добра опция за повишение на сигурността на доставките на полутечен газ. Но източниците на полутечен газ отново остават въпрос за договаряне.

Доставките на полутечен газ са по-различни от доставките на тръбен газ. За приемане на положителни цени на полутечен газ, първо е належащо да имаме явен пазарен сегмент, към който да се насочат съответните снабдители. Но също по този начин е значимо този пазарен сегмент да притегля интереса на огромните снабдители.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР