Преговорите на страните, износителки на петрол и техните партньори извън

...
Коментари Харесай

Цената на петрола стигна 3-годишен връх заради провала на преговорите в ОПЕК+

Преговорите на страните, експортьорки на нефт и техните сътрудници отвън организацията, обединени в ОПЕК+, за повишение на добива на нефт с 400 хиляди барела на ден завършиха без резултат. Обединените арабски емирства (ОАЕ) не съумяха да се схванат с Русия и Саудитска Арабия за повишение на полагащото им се количество за рандеман.

Новата среща на групата трябваше да се организира в неделя, само че Мохамед Баркиндо, основният секретар на ОПЕК, съобщи пред Financial Times, че " срещата е анулирана, а датата за нова такава ще бъде планувана в най-скоро време ". Прекратяването на договарянията докара до растеж на цените на петрола - брентът надвиши 77 $ за барел, което е най-високото равнище от 2018 година, а американският лек нефт се повиши до 76.20 $.
Движение на цената на петрола (в долари за барел) Какво провали договарянията?
Като причина за неуспеха е посочено експлицитното гледище на ОАЕ за преизчисление на разпределението на количествата. От емирствата са подкрепили предлагането нарастване за организацията с 400 хиляди барела дневно, което се очакваше да влезе в действие от август, само че не одобряват предлагането за техния рандеман. Според специалисти, Саудитска Арабия и Русия имат потребност от повече време за разискване на настояванията на Абу Даби, а източник на Reuters, работещ в рефинерия в Северна Азия, даже твърди, че ОАЕ може скрито да увеличи добивите си.

Експерти изясняват, че основната причина настояването на ОАЕ да не бъде почетено, е че в случай че ОАЕ получи ново дял, то и други страни от групата биха поискали същото. Това от своя страна би довело до изцяло преизчисление на позволените за произвеждане барели на ден в групата, което би понижило каузи на двете страни с максимален рандеман, надлежно и въздействие - Саудитска Арабия и Русия.
Какво следва?
Липсата на съответна дата за възобновяване на договарянията кара някои специалисти да настояват, че това е сигурен знак, че повишение в добива през август няма да има, до момента в който други чакат групата да се събере до дни, с цел да реализира финално съглашение. Има и опция добивът да не може да се управлява, в случай че ОПЕК+ още веднъж не откри метод за прогрес в договарянията.

По въпроса взе отношение и американският президент Джо Байдън. Миналата седмица неговата администрация изрече терзание от равнището на повишаване на цените, което беше разчетено от експерти като знак, че Съединени американски щати желаят бързо решение на казуса.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР