Преговорите между европейските лидери по бюджета на Европейския съюз и

...
Преговорите между европейските лидери по бюджета на Европейския съюз и
Коментари Харесай

Безрезултатен и вторият ден от срещата в Брюксел за възстановяване от пандемията

Преговорите сред европейските водачи по бюджета на Европейския съюз и проекта за възобновяване от пандемията с Covid-19 завършиха, само че без да е реализирано съглашение и на втория ден от съвещанието, съобщи Ройтерс.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел разгласи края на срещата за довечера и помоли водачите да се съберат още веднъж на следващия ден сутринта, когато се чака на масата да бъде сложено ново компромисно предложение. Основната противоречива тематика е възстановителният проект. Последната сериозна спънка пред приемането му остана обвързването на отпущането на средства с върховенството на закона, а по-конкретно механизма, по който това ще става.

Унгарският министър председател Виктор Орбан заплаши, че ще наложи несъгласие и на възстановителния проект, и на бюджета, в случай че подобен механизъм бъде признат. Междувременно стана ясно, че към по този начин наречената спестовна четворка - Австрия, Холандия, Швеция и Дания - се причислява и Финландия .

Тя упорства за смяна на съотношението " безплатни средства " - " заеми " във Фонда за възобновяване.

Италия внесе предложение за оценка , която да предшества отпущането на средства от Фонда за възобновяване. Италианският министър председател Джузепе Конте предлага тази оценка да се утвърждава в границите на 4 седмици от Съвета по рекомендация на Европейската комисия със засилено квалифицирано болшинство.

По-рано през днешния ден в границите на договарянията ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел по-рано направи компромисното предложение 50 милиарда от средствата , планувани за грантове, да бъдат трансферирани към заемите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР