Предвиждат се структурни реформи в Агенция Митници (АМ). Извършен е

...
Предвиждат се структурни реформи в Агенция Митници (АМ). Извършен е
Коментари Харесай

Митниците пред структурни реформи, не се предвижда сливане с НАП

Предвиждат се структурни промени в Агенция „ Митници " (АМ). Извършен е функционален разбор на дейностите, реализирани от митническите институции, вследствие на който са открити съществуването на административни структури със доста понижен размер на действия и несъответстващо съответствие сред употребяваните запаси и постигнатите резултати. Това декларира финансовият министър Владислав Горанов в отговор на депутатски въпрос за това дали се плануват структурни промени в Агенция „ Митници ", съобщи кореспондент на БГНЕС.

Отстраняването на установените дефекти следва да бъде реализирано посредством преструктурирането на митническите институции. Направен е и разбор на финансовите резултати на обособените митнически институции, размера на работа и осъществените контролни дейности.

Предвижданите структурни промени се показват в основаване на нови териториални структури в Агенция „ Митници ", както и законова опция в Централно митническо ръководство на организацията да бъде основана основна дирекция в сходство с член 4, алинея 2 от Закона за администрацията, с оглед по-добра съгласуваност, управление и надзор при реализиране на предпочитани функционалности и задания на Автомагистрала по отношение на обезпечаване отбрана на икономическите и финансовите ползи, както и във връзка със усилване на митническия надзор в региона на митническите, акцизните и валутните нарушавания и закононарушения, прибавя министърът.

Целите, които се слагат с предвижданата структурна промяна в Агенция „ Митници ", са: повишение на събираемостта на обществените държавни вземания, събирани от Агенция „ Митници ", вследствие на оптимизация и засилен надзор в региона на митническите, акцизните и валутните нарушавания и престъпления; повишение на успеваемостта на работата на митническите институции, включително и успеваемостта при реализиране на митническия надзор и надзор; усъвършенстване на общата и профилираната администрация; реализиране на по-голяма успеваемост и резултатност при ръководството на човешките запаси в администрацията; възстановяване качеството на човешките запаси, в резултат на дейна квалификационна политика на АМ; подсилване на интегритета на митническите чиновници и повишение на успеваемостта на битката с корупцията; Повишаване на качеството на административния потенциал и по-качествено обслужване на публичния и икономическия интерес на страната.

Очакваните резултати от преструктурирането са възстановяване на държавната политика в региона на противодействието на митническите, валутните и акцизните нарушавания и закононарушения, на противозаконния трафик на наркотични субстанции, прекурсори, оръжия и произведения, и технологии с двойна приложимост и на отбрана права върху интелектуална благосъстоятелност, което от своя страна е един от главните цели, залегнал в Програмата за ръководство на държавното управление на Република България за интервала 2017-2021 година.

С реализирането на тези структурни промени ще се основат благоприятни условия за по-добра съгласуваност, управление и надзор при реализиране на главните функционалности и задания на Агенция „ Митници ". Структурните промени се плануват и с оглед огромния размер от задания, изпълнявани от митническата администрация, свързани с обезпечаване спазването на условията на националното и съюзното законодателство, акцентира Горанов.

Той отбелязва още, че с промяната ще се реализира облекчение на администрацията от непотребни структури, повишение на качеството на административния потенциал и усъвършенстване на отвесната организационна конструкция, увеличение на оперативния състав за сметка на управителните фрагменти, повишение на успеваемостта на работа на митническите институции, усъвършенстване на натовареността на митническите чиновници, увеличение на приходите вследствие на засилените контролни функционалности.

На въпроса има ли развиване на предлагането от 43-тото Народно заседание за сливането на Агенция „ Митници и Национална агенция за приходите ", Горанов дава отговор, че към сегашния миг не се планува обединение на посочените две администрации. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР