Предвижда се премахване на хартиените рецепти от 1 май и

...
Предвижда се премахване на хартиените рецепти от 1 май и
Коментари Харесай

Д-р Брънзалов: Ако се въведе от 1 май задължителното издаване на електронна рецепта, ще бъде много голяма грешка

Предвижда се унищожаване на хартиените предписания от 1 май и заместването им с елетронни. Мярката не се посреща еднопосочно от пациентите и от лекарите. Екипите на Спешна помощ ще носят компютри или таблети. Другата промяна, която ръководещото болшинство предлага, е да се промени ролята на персоналния доктор.

" Електронни предписания се издават доста от дълго време в България, това към този момент не е проблем за общопрактикуващите лекари ", съобщи в " Денят стартира " доктор Николай Брънзалов, заместник-председател на Български лекарски съюз.

Проблем е наложителното прекосяване към този вид предписания, това няма да може да се случи, акцентира доктор Брънзалов.

И уточни като причина, че рецепта се получава след обзор от доктор, а се получава в аптека, само че тозюи обзор може да бъде реализиран на доста места, никой доктор не може да тръгне на гърба с компютър, с електронния автограф и където и да преглежда пациенти, да издава единствено електронни предписания.

" Надявам се, че ще се прояви схващане и ще се вкара този хибриден модел, в който ще могат да вървят и двата разновидността. Ако се вкара от 1 май наложителното издаване на електронна рецепта, аз мисля, че ще бъде доста огромна неточност и в най-скоро време ще би трябвало да бъде анулирана наредбата в този ѝ тип ", акцентира доктор Брънзалов.

Електронна рецепта може да се издаде при всевъзможен тип обзор, който е регистриран в Националната здравна осведомителна система. Но когато няма нужната техника за издаване на такава, няма по какъв начин да бъде издадена и тя би трябвало да бъде написана, както се е писала до този миг.

Какво още сподели той вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР