Предвиденият първоначален капацитет на интерконектора е 3 млрд. куб. метра,

...
Предвиденият първоначален капацитет на интерконектора е 3 млрд. куб. метра,
Коментари Харесай

Търсят се тръби за газовата връзка с Гърция срещу 60 млн. евро

Предвиденият първичен потенциал на интерконектора е 3 милиарда куб. метра, а оптималният може да доближи до 5.5 милиарда куб. м. годишно.

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Частен съветник ще управлява градежа на газовата връзка с Гърция

Поръчката за наемането на външна компания е за 8.45 млн. евро без Данък добавена стойност
17 ное 2017
Три от търговете за газовата връзка с Гърция ще бъдат пуснати през ноември

В края на идния месец се възнамерява да се разгласи и най-съществената и скъпа поръчка – за реализатор на плана
24 окт 2017
България към този момент има право да изиска газова помощ при рецесия

Европейски Съюз задължава страните членки да си оказват помощ, когато някоя от тях ненадейно не може да обезпечи доставките си на газ
12 сеп 2017 Една от най-големите публични поръчки за годината - тази за направата и доставката на тръбите, с които ще се построява междусистемната газова връзка с Гърция - към този момент е в ход. Процедурата с бюджет от 60 млн. евро без Данък добавена стойност е оповестена на 8 декември от плановата компания за интерконектора - " Ай Си Джи Би " АД (ICGB), в която акционери с равно присъединяване са Българският Енергиен Холдинг и гръцко-италианското сдружение IGI Poseidon.

" Със стартирането на търга за доставка на тръбите " Ай Си Джи Би " навлиза в основна фаза на реализация на плана, като демонстрира сериозен и забележим прогрес пред своите акционери. Благодаря за напъните и професионалната работа на екипа на компанията ", разяснява Теодора Георгиева, изпълнителен шеф от българска страна на плановата компания.

" Това е явен знак за пазара за необратимостта на плана за междусистемна газова връзка като основен за енергийната сигурност на района ", съобщи и изпълнителният шеф от гръцка страна доктор Константинос Караянакос.

Процедура с особености

Обявената социална поръча за доставката на линейните тръби на газовата връзка в действителност е от типа " Ограничена процедура ". При нея предложения могат да подадат единствено претенденти, които са получили покана от възложителя след извършен прелиминарен асортимент. В случая до 1 февруари 2018 година ще се одобряват заявките на претендентите да се включат във въпросната предварителна селекция, а за 1 март е планувано настояването на индикативни предложения от утвърдените участници.

Важно е да се посочи също, че в предмета и обсега на търга са включени производството, инспекцията, изпитването, изпращането и превозването на тръбите. Всички останали действия, свързани с слагането им и доставката на спомагателни материали, ще бъдат предмет на друга процедурата - за инженеринг, доставки и строителство. Плановете на " Ай Си Джи Би " са тя да бъде оповестена още при започване на 2018 година. Що се отнася до прогнозния бюджет, плановете сочат, че ще бъде 150 млн. евро.

За следващата година остават и други две по-малки поръчки - за избор на строителен контрол и за археологическите изследвания по трасето на газопровода.

Търси се и инженер-консултант

През ноември " Ай Си Джи Би " разгласи конкурс и за определянето на инженер-консултант, който да поеме ръководството на всички съществени действия по построяването на газопровода. Успешното привършване на тази процедура, чийто бюджет е 8.45 млн. евро, е от извънредно огромно значение за проектите да има неотдавнашен старт на строителството.

На първо място от консултанта ще се чака да стартира да спомага на плановата компания още при провеждането на публични поръчки за доставка и полагане на тръбите, като точно негов ще е задължението да извърши оценката на техническите и ценови предложения на бъдещите снабдители и строители. Той също по този начин ще би трябвало да направи оценка на техническите опасности и да реализира надзор върху доставките.

Защо е необходим газопроводът?

Очакванията са посредством газовата връзка с Гърция България да диверсифицира доставчиците си като получава газ от Каспийския район. Благодарение на азербайджанската Socar за нея към този момент е запазен потенциал от 1.57 милиарда куб. метра синьо гориво на година. Американската компания Linden Energy пък е запазила още 276 млн. куб. метра. При все това обаче плануваният първичен потенциал на интерконектора е 3 милиарда куб. метра, а оптималният може да доближи до 5.5 милиарда куб. м. годишно. Което значи, че към плана ще би трябвало да бъдат привлечени и други снабдители.

Общите разноски за реализацията на газопровода са оценени на 239 млн. евро. От тях като безплатно финансиране от Европейската енергийна стратегия за възобновяване са обезпечени 45 млн. евро. За други 35 млн. евро ICGB е кандидатствала по оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност ", а наскоро българското държавно управление обезпечи държавни гаранции в размер на 110 млн. евро, които да се употребяват за обезпечаване на нужните заемни средства.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР