Предвидените промени в закона, които ще засегнат спортния тотализатор притесниха

...
Предвидените промени в закона, които ще засегнат спортния тотализатор притесниха
Коментари Харесай

Красен Кралев притеснен от законопроекта на Симеонов за хазарта


Предвидените промени в закона, които ще обиден спортния тотализатор тормозиха министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Той е угрижен за спортния тотализатор. Кралев разяснява препоръчаните промени в Закона за хазарта по време взаимна конференция с Българския футболен съюз и Българския състезателен тотализатор. На конференцията бе оповестено партньорството сред трите институции.

"Не мога да скрия, че съм обезпокоен. Изключително добре разбирам моралните причини на вносителите на измененията в закона и ги споделям. Но ми се коства, че нещата тук са доста по-сложни, в сравнение с наподобяват на пръв взор ", съобщи мин. Кралев.

Той посочи, че е прочел извънредно деликатно причините на спортните федерации, на спортисти, на политици и на жителите в обществените мрежи.

"В интерес на истината съм малко сюрпризиран, че всички разясняват главно последствията върху частния бранш. Като че ли се не помни фактът, че Българският състезателен тотализатор е най-големият спомоществовател на българския спорт ", сподели Кралев.

Тазгодишният бюджет на спортното ведомство надвишава с малко 75 млн. лева Предвидено е 27,5 млн. лева да влязат от БСТ.

"Това прави към 1/3 от бюджета за спорт. Тези пари са планувани на 1 януари, контрактувани са бюджетите на федерации, клубове, за семейства, за всеобщ спорт и така нататък Няма метод една такава възбрана да не се отрази на оборотите. Както на частните оператори, по този начин и на държавния оператор ", обезпокоен е Кралев.

Бюджетът на тотото пък е към 160 млн. годишно. Цифровите лотарийни игри носят почти 120 млн. лева, а останалите 40 млн. са от моментните лотарийни игри - билетчета.

Кралев се разтревожи, че и 10-процентов спад на оборота ще бръкне съществено в бюджета на спортното ведомство.

"Ако оборотът спадне примерно с 10 %, а аз мисля, че ще е с доста повече, само че това мъчно може да се пресметна сега, това ще докара до несъблюдение на нашия бюджет в размер близо 2,8 - 3 млн лв.. За нас това е голяма сума. Ако една частна компания може да понесе 20-30% загуби, възвръща се, прави си друга тактика и през идващите години може да се развие, тотализаторът и Министерството няма от къде да компенсират тези 3 млн. лева ", застъпи се за тотото Кралев.

Той е безапелационен, че министерството няма от кое място да вземе тези пари, което значи, че няма да бъде осъществим бюджета.

"Не желая да давам дефинитивно мнение, сега нашите специалисти работят по мнение, което ни е изтънчено от Народното събрание. Но ми се коства, че в случай че думата възбрана се размени с регулация, нещата ще си дойдат на мястото ", изясни Кралев.

Министърът акцентира, че всеки лев за спорт е скъп и за това би трябвало да се внимава доста какво ще се случи с БСТ.

Припомняме, след обявените от вицепремиера промени за
хазарта и рестриктивните мерки за реклама на хазарт, от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и няколко малките екрани, членове на АБРО, както и Футболния съюз се оповестиха срещу. Вчера бе публикуван и видеоклип, в който се опровергават някои от тезите за подготвяни рестрикции за хазарта. На този стадий Валери Симеонов има кардиналната поддръжка на ГЕРБ в Народното събрание. Десните партии отвън Народното събрание предложиха и собствен вид за промени в закона.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР