Предвидената сума за тази година за финансиране на социалните услуги,

...
Предвидената сума за тази година за финансиране на социалните услуги,
Коментари Харесай

Петков: Бюджетът на държавата за социални услуги се увеличи с 30 млн. лв. през 2019 г

Предвидената сума за тази година за финансиране на обществените услуги, които са държавно делегирана активност е 260 млн. лева
Сумата е с към 30 млн. лева или с 13% по-висока спрямо плануваните в бюджета за 2018 година средства. Това заяви министърът на труда и обществената политика Бисер Петков по време на присъединяване си в спорен конгрес „ Европейски, национални и локални приоритети” в границите на Общото заседание на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ), което се организира през вчерашния ден в София, оповестиха от МТСП.
Той уточни, че през 2019 година е реализиран растеж на финансовите стандарти за прехрана на обществените услуги и предвижда, че наклонността ще продължи и през идната година. За 2020 година работната група, която работи в тази сфера, ще предложи финансовите стандарти да набъбнат с 15-20% за някои от услугите.
По време на полемиката беше маркирано, че все по-голям става делът на работещите в обществените услуги, които са на минимална работна заплата. Според направените от НСОРБ оценки през 2020 година те ще бъдат към 60%. Това работи демотивиращо, води до текучество и усложнения в задържането и намирането на нови искащи да работят в услугите, имайки поради, че в други сходни браншове като образованието да вземем за пример, растежът на заплатата е много по-висок, разяснява Петков.
Министърът на труда и обществената политика акцентира, че посредством плана на новия Закон за обществените услуги ще се регламентира по-добре методът на установяване на финансовите стандарти, а за някои от услугите ще се дефинират допълващи стандарти. Той изрази вяра, че до края на февруари проектозаконът ще бъде признат и ще влезе в действие от 2020 година, а новите стандарти ще бъдат въведени от 2021 година
В рамките на полемиката беше разисквана и тематиката за продължение на поддръжката за потребителите на услугите „ персонален асистент”, „ обществен асистент” и „ домакински помощник”. Министър Петков напомни, че за 2019 година в бюджета на МТСП са планувани 71.5 млн. лева за тяхното финансиране. По данни на Агенцията за обществено подкрепяне през януари 23 731 индивида са употребили услуги в домашна среда, а 16 904 лица са били ангажирани като асистенти. Стремежът е този обсег да се резервира, сподели министър Петков.
От 1 септември следва да се промени механизмът за даване на асистентски услуги според Закона за персоналната помощ. Той планува от април да стартира правенето на самостоятелна оценка на потребностите на хората с увреждания, а от 1 септември да се дава персонална помощ според броя часове, които са избрани на база на методиката, която сега се създава. Министър Петков изясни, че с цел да се обезпечи гладко прекосяване по новия механизъм, ще е належащо в допълнение финансиране на асистентските услуги.
Той добави, че по схемата „ Патронажна грижа “, финансиран по оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “, ще се обезпечат мобилни почасови здравни и обществени услуги за към 17 000 възрастни и хора с увреждания. Бюджетът на плана е 45,9 млн. лева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР