Предвидената сума от 16,75 милиона евро за подпомагане на българското

...
Предвидената сума от 16,75 милиона евро за подпомагане на българското
Коментари Харесай

Зам.-министър на земеделието: 16,75 млн. евро за българското земеделие са крайно недостатъчни

Предвидената сума от 16,75 милиона евро за подкрепяне на българското земеделие е извънредно незадоволителна, с цел да се покрият загубите, които зърнопроизводителите натрупат в резултат на безмитния импорт от Украйна. Нивото на импорт на слънчоглед е невиждано, като растежът единствено за една година е над двайсет пъти. Това разгласи зам.-министърът на земеделието Георги Събев при визитата с в Добрич. 

България, Полша, Румъния, Чехия заплащат цената за по този начин наречените коридори за взаимност на продукция от Украйна, уточни зам.-министър Георги Събев:

" 37 000 тона, импортирани от Украйна, през 2021 година, до над 830 000 тона през 2022 година. Това е невиждана обстановка за нашата страна и тези коридори не действат като коридори, а са канал за импорт в границите на Европейския съюз в невиждано къси периоди ".

Зам.-министър Събев съобщи, че е в непрестанен контакт с българските зърнопроизводители и поддържа техните митинги:

" И в границите на министерството, дружно с представителите на други страни, наранени от района, търсим решения и законни формулировки за намиране на излаз от тази сложна обстановка. Проекторегламентът е планувал 56 милиона евро да бъдат заделени от земеделския запас, който е особено за такива обстановки. Този финансов запас никога не е задоволителен за покриване на разноските ".

Зам.-министър Събев изрази терзание и във връзка с бъдещата сеитба и повишените разноски, които зърнопроизводителите ще би трябвало да обезпечат.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР