Предвид все по-честите горещи вълни, парижките власти искат да разширят

...
Предвид все по-честите горещи вълни, парижките власти искат да разширят
Коментари Харесай

Париж охлажда забележителностите си с водата на Сена

Предвид все по-честите горещи талази, парижките управляващи желаят да разширят своята мрежа на " градско разхлаждане ", която поддържа подобаваща температура на забележителностите, като се употребява водата на река Сена. Така се заобикалят самостоятелни охлаждащи устройства, които употребяват електричество и създават парникови газове, оповестява Българска телеграфна агенция, цитирайки Франс прес.

От 20 години насам под краката на парижани има близо 89 км тръби, по които минава вода с температура 4 градуса. Ниската температура на водата поддържа и лятната температура на емблематичните обекти на френската столица, както и на Народното събрание.

Париж има упоритостта да развие " най-голямата в света мрежа за разхлаждане " до 2040 година За задачата е подписан 20-годишен контракт с енергийната група " Анжи " и столичната компания за градски превоз, които имат взаимно предприятието " Парижка прохлада ".

" През 2042 година ще бъдат обслужвани всички квартали на Париж ", съобщи Дан Лер, асистент на парижкия кмет, който дава отговор за водните запаси.

Кристоф Ладораде, търговски шеф в " Анжи ", предлага на кметството да се придържа към " разлика от 5 до 8 градуса сред външната и вътрешната температура ", което водната мрежа разрешава. В бъдеще се чака тя да обхване всички парижки лечебни заведения, някои учебни заведения и спирки на метрото.

Охладителната станция " Канада " е на десния бряг на Сена, покрай моста на инвалидите. Помпите и мрежата от тръби се намират на 40 м дълбочина.

На едно от четирите равнища на тази станция, влезнала в употреба през 2008 година, водата на Сена се филтрира, а по-късно навлиза в други тръби, където една стена я разделя от затворения цикъл на охлаждането. На долното равнище помпа слага под налягане хладилен елемент, с цел да охлади водата и да я вкара в подземните тръби и да стартира циркулацията й. Системата работи съвсем самостоятелно, ръководена отдалечено от двама техници.

За разлика от градското отопление в Париж, водното изстудяване не е предопределено за жилища или частни лица. Клиенти са " офис здания, търговски центрове, музеи, институции или даже хотели ", споделя Беноа Рейделе, шеф на плана " Парижка прохлада ". Лувърът, Националното заседание и студиата на Радио Франс са прохладни частично с помощта на водата на Сена.

Системата работи през цялата година, защото универсалните магазини и музеите би трябвало да поддържат пространствата си хладни и да наблюдават влажността на околната среда. През зимата тя употребява " гратис изстудяване ", като водата на Сена влиза непосредствено в контакт с водата от мрежата.

Един мегаватчас изстудяване коства 137 евро. Това е много скъпо, само че много по-добро за околната среда от охлаждането с самостоятелни съоръжения, акцентира Рейделе.

След като се стопли, водата се връща в Сена. Малката разлика с околната температура не въздейства на фауната и флората на реката.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР