Предвид стартиралото набиране на персонал за летния туристически сезон, изпълнителна

...
Предвид стартиралото набиране на персонал за летния туристически сезон, изпълнителна
Коментари Харесай

Инспекцията по труда съобщи за какво да внимават сезонните работници

Предвид стартиралото набиране на личен състав за летния туристически сезон, изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда” припомня на търсещите работа лица да бъдат деликатни за своите права при започване на работа.
Преди действително да стартират да поставят труд на работните си места, наетите лица би трябвало да изискат от работодателя някои съществени документи, с цел да имат по-голяма гаранция за своите трудови и осигурителни права. Те наложително би трябвало да получат образец от подписан трудов контракт, подписан и от двете страни и копие от уведомлението, с което той се записва в Национална агенция за приходите. Работодателят няма право да позволява до работните места служащи и чиновници, с които не е сключил и не е записал в Национална агенция за приходите писмен трудов контракт. Приходната организация издава и личен идентификационен код (ПИК), с който лицата могат когато и да е да открият онлайн дали договорите им в действителност са регистрирани в приходната организация.
Липсата на регистрация дава опция на работодателя да не внася дължимите налози и осигурителни вноски върху възнагражденията, от което работещите губят осигурителни права. В трудовия контракт би трябвало да са регламентирани съществени параметри на трудовото правно отношение, като: място на работа; название на длъжността и характера на работа; дата на подписване и начало на изпълнението; времетраене; размер на главния и продължен заплатен годишен отпуск; главното и спомагателните трудови възнаграждения; продължителността на работния ден или седмица. Затвърждава се наклонността в последните години служащите и чиновниците да подават сигнали за неизплатени трудови хонорари, които са контрактувани устно с работодателя. В тези случаи Инспекцията по труда няма пълномощия да залъжи работодателя да ги изплати. Често сигналите за работа без трудов контракт също се подават от служащите, откакто те към този момент са напуснали работните места и надлежно не могат да бъдат заварени на тях, с цел да се възползват контролните органи на Агенцията от пълномощието си да афишират битие на трудово правно отношение.
Ако служащият е назначен със период на изпитване, трудовите му правни отношения могат да бъдат прекъснати, в периода на изпитване, без предупреждение и без право на обезщетение, с изключение на за необработен заплатен годишен отпуск. Според Кодекса на труда срокът на изпитване може да бъде до 6 месеца. Ако категорично не е уговорено друго, то от него могат да се възползват и двете страни. Ако обаче срокът на изпитване е уречен в интерес на едната страна, то другата дължи предупреждение при овакантяване. Ако не е уговорено друго, за непрекъснат трудов контракт срокът на предизвестието е един месец, а за срочен трудов контракт – 3 месеца, само че не повече от приключването на периода му.
Друг характерен миг при сезонната претовареност касае оформянето на трудовата брошура. Според Наредбата за трудовата брошура и трудовия стаж, трудовата брошура се съхранява от служащия или служителя. В тридневен период от постъпване на работа лицата би трябвало да я дават на работодателя за регистриране на данни, който е задължен незабавно по-късно да я върне. Важно е работещите да имат документ от работодателя, че са му дали книжката. Така при вероятно изгубване, ще могат да потвърдят, че виновността за това е негова и той ще има обвързване да извърши процедурата по възобновяване й. Трудовата брошура се дава на работодателя и при преустановяване на трудовото правно отношение, който би трябвало да нанесе неотложно данните в нея и да я върне незабавно, дружно със заповедта за прекратяването му.
От началото на юни ИА ГИТ обичайно ще ускори контрола на сезонните обекти в морските курорти, като има подготвеност, при нужда, през месеците юли и август, когато е пикът й, в курортните комплекси да бъдат командировани и екипи от други области. По данни на Национален статистически институт в трите области с летни курортни комплекси – Бургас, Варна и Добрич, наетите към края на юли 2018 година са били с над 40 000 повече по отношение на март същата година.
През интервала интензивно се търси и се предлага сезонна работа и в чужбина. Повече информация за рисковете при започването на работа зад граница, както и защо следва да внимават наетите лица, може да бъде открита тук: http://www.gli.government.bg/page.php?c=13&d=4218
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР