Предвид размера на страната и броя на утвърдените отбори, бразилското

...
Предвид размера на страната и броя на утвърдените отбори, бразилското
Коментари Харесай

Фламенго на Жезуш е на стъпка от величието

Предвид размера на страната и броя на одобрените тимове, бразилското състезание постоянно се счита за едно от най-свирепите откъм конкуренция в целия свят. Това обаче не важеше през тази година, откакто Фламенго се разноски до купата като на прочут надвит церемониал.

„ Червено-черните “ си осигуриха шампионската корона много преди края на конкуренцията и приключиха с 16 точки пред 2-рия Сантос, който ги би с 4:0 в последния кръг, нанасяйки им първо проваляне в лигата от четири месеца насам.

Изпадналите в делириум последователи се стекоха към „ Маракана “ (средната посещаемост на семействата е към 55 000 фенове, с към 20 000 повече от идващия в подреждането) освен с цел да поддържат любимците си по пътя към успеха, а и с цел да се насладят на метода на постигането й. Стекоха се също в чест на архитекта на този успех.

Ветеранът Жорже Жезуш стана старши треньор на Фла в 10-ия кръг и имаше много с какво да се бори поради забележителната опозиция в Бразилия към задграничните експерти. Португалецът обаче завоюва огромната борба и стана изключителната фигура на сегашния сезон.



Енергичен и беловлас, той като че ли рита всякога топката ведно със своите играчи. Сега имаше два мощни фактора в своя изгода. Първо, клубът от Рио де Жанейро оправи финансите си в последните години и съумя да натрупа дълбочина в състава. Второ, паузата поради Копа Америка му разреши да работи с футболистите в подготвителната база и да внедри идеологията си.

Това беше основополагащо, защото Жезуш се бе заел да сътвори нещо по-различно. В последните години в бразилската лига царуваше внимателната игра: календарът няма амнистия и сигурността за работата на треньорите е минимална. В разследване на това тимовете постоянно се пазят надълбоко и рядко се впускат в контраатаки.

Под управлението на Жорже Жезуш обаче Фламенго искаше да постанова своята игра над противника по сходство на водещите европейски тимове. Португалският деец на пейката залага на високо изнесена защитна линия и испанският централен защитник Пабло Мари се оказа отлично попълнение, като от Сегунда в родината си се изстреля до уредник на първенеца на Бразилия.



Високата линия на засадата също по този начин провокира плътно разположение в противниковата половина. Ветераните на бековете – Рафиня и Филипе Луиш – се върнаха от Европа, с цел да градят играта на „ Рубро-Негро “ от задни позиции, а централните полузащитници Жерсон и Уилян Арао сноват напред-назад, от шпагати към галопи в офанзива.

Междувременно пък офанзивната четворка на отбора се сработи отлично. Евертон Рибейро диктува ритъма с прелестния си ляв крайник, Джорджан Де Арраскаета прибавя финес, а нападателният дует от Габриел Барбоза – Габигол и Бруно Енрике е идеално вписващ се във групировка 1-4-4-2, като двамата се движат по целия фронт на офанзивата в търсене на пространства.

Този тандем вкара общо 47 гола за един тим, който просто не можеше да се спре да бележи. Ерата на Жорже Жезуш стартира с домашен дебют и безапелационно 6:1 против Гояс, а акцията на „ Маракана “ завърши уместно предишния четвъртък, когато Аваи бе смачкан със същия резултат. Фла записа на сметката си 86 точни попадения през сезона, идващият в този индикатор бе с… 64.



Приключването на бразилското състезание оставя два огромни въпроса. Първият е: ще съумеят ли да реагират противниците на „ Менгао “? Сантос приключи 2-ри – чудесно достижение поради лимитираните финансови благоприятни условия на клуба, като това бе още един успех за задграничен треньор с атакуващ метод. Говорим, несъмнено, за аржентинеца Хорхе Сампаоли.

Ще бъде завладяващо да забележим дали триумфът на двата водещи тима ще докара до преосмисляне на философията из цялата страна. Да се надяваме, че ще е тъкмо по този начин. Преди трагичната победа на Фла на финала за Копа Либертадорес против Ривър Плейт единствено един бразилски отбор бе стигнал до крайния конфликт за южноамериканската версия на Шампионската лига. Това е показателно за спада на футбола в страната поради огромното финансово преимущество на тамошните клубове над континенталните им противници.

Вторият въпрос е какво следва на Фламенго? Ще остане ли Жорже Жезуш на поста си, или, както самичък загатна, ще пресече назад Атлантика в търсене на тим, който да му даде късмет да завоюва същинската Шампионска лига? Отговорът може да се крепи на изхода от събитията в идващите десетина дни.





„ Менгао “ летят за Катар, с цел да показват Южна Америка на Световната клубна купа – шампионат, който е същинска фикс идея за целия континент и изключително за този клуб от Рио де Жанейро. Това е по този начин, откакто през 1981 година той изпита най-славния си миг с успеха над Ливърпул с 3:0 за продобиване на остарялата Междуконтинентална купа. Тъй като клубът от „ Анфийлд “ още веднъж ще показва Европа, сцената е подготвена за блестящ реванш и почитателите на „ Рубро-Негро “ мечтаят да повторят триумфа си.

Да, само че и всичко може да се обърка. До тези изключителни и изумителни последни няколко минути във финала на Копа Либертадорес тимът на Жезуш изглеждаше изправен пред проваляне и съвсем не създаваше голово състояние. Разочароващ излаз на Световната клубна купа би оставил мрачно леке върху другояче чудесния сезон, но нищо не може да отнеме от вълшебството, с което Фламенго стана първенец на Бразилейрао 2019.
Тим Викъри, ESPN
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР