Предварителните открития на разследване, водено от Обединените арабски емирства (ОАЕ),

...
Предварителните открития на разследване, водено от Обединените арабски емирства (ОАЕ),
Коментари Харесай

Разследващи обвиняват държава за атаките срещу танкерите до ОАЕ

Предварителните открития на следствие, водено от Обединените арабски емирства (ОАЕ), демонстрират, че по всяка възможност зад офанзивите против танкери на 12 май стои страна, само че все още няма доказателства, които да водят към Иран.

Информацията популяризират Агенция Франс Прес и АП.

ОАЕ, Саудитска Арабия и Норвегия показаха предварителната информация по време на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, който ще получи окончателните резултати от следствието, с цел да обмисли вероятен отговор.

Съединени американски щати упрекват Иран, че стои зад офанзивите против четири танкера до крайбрежието на ОАЕ. Атаката е осъществена в миг на огромна ескалация на напрежението сред Техеран и Вашингтон. Нанесени са вреди по четирите кораба - два под саудитски байрак, един под норвежки и един под флага на емирството - при офанзивата в териториалните води на ОАЕ до пристанището във Фуджейра.

След оценка на вредите и осъществяване на химически разбор, ОАЕ разгласи пред Съвета за сигурност, че офанзивите са осъществени най-вероятно от държавни служби.

" Докато следствието към момента продължава, тези обстоятелства са мощен сигнал, че четирите офанзиви са част от комплицирана и координирана интервенция, осъществена от артист със обилни оперативни благоприятни условия, най-вероятно държавен артист ", написа в известие на ОАЕ, Саудитска Арабия и Норвегия.

ОАЕ има вяра, че за осъществяването на офанзивите е належащо разузнаване.

Иран отхвърля обвиняванията, че стои зад саботажа. По време на представянето на отчета ОАЕ не упрекна Ислямската република.

" Ние имаме вяра, че отговорността за тази офанзива лежи върху раменете на Иран ", разгласи обаче посланикът на Саудитска Арабия в Организация на обединените нации пред публицисти след срещата на Съвета за сигурност.

Руският заместник-посланик Владимир Сафронков разяснява пред публицисти след срещата при закрити врата, че не са представяни доказателства, които да свързват Иран с офанзивите. Той прикани да не се избързва със заключенията, защото следствието продължава.

Дипломати от Организация на обединените нации оповестиха, че евентуално Русия ще попречи на ограничения на Съвета за сигурност за наказване на Иран. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР