Предварителната оценка на въздействието на Споразумението за свободна търговия между

...
Предварителната оценка на въздействието на Споразумението за свободна търговия между
Коментари Харесай

БВП на ЕС ще скочи с над 124 млрд. долара след подписване на споразумение за свободна търговия с Япония

Предварителната оценка на въздействието на Споразумението за свободна търговия сред Европейски Съюз и Япония сочи, че при цялостна тарифна либерализация и симетрично понижаване на нетарифните спънки пред търговията, в дълготраен проект Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз може да се усили с над 124 милиарда щ.д., а този на Япония с близо 13 милиарда щ.д. Това сподели заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев по време на откриването на обществената лекция на проф. Мотошиге Ито, учител в университета „ Гакушуин “ в Токио. Събитието е част от програмата на 28-ите Дни на японската просвета и се провежда от Посолството на Япония и Българската търговско-промишлена палата.

„ Страната ни отдава значимо значение на сключването на Споразумението за свободна търговия сред Европейски Съюз и Япония, което се чака да даде подтик освен на връзките сред Съюза и азиатската страна, само че и на двустранния стокообмен “, сподели зам.-министър Манолев. По думите му стопанските системи на Европейски Съюз и Япония съставляват към една четвърт от международния Брутният вътрешен продукт. “Япония е и вторият търговски сътрудник на Европейски Съюз в Азия, а търговията сред тях за предходната година възлиза на 124.6 милиарда евро. “, добави Александър Манолев.

„ През 2016 година двустранният стокообмен сред България и Япония възлиза на 151 млн. щ.д., което е най-високото реализирано ниво във взаимната търговия от 2008 година насам “, подчертава заместник-министърът и добави, че ще продължи да се работи за по-осезаемо наличие на български артикули на японския пазар. Сред перспективните производства са здравословните и естествено чистите артикули и българските храни, козметичните артикули от етерични масла и най-много от розово масло, както и артикули и услуги с по-висока степен на преправка като тези на ИКТ промишлеността, стана ясно още от неговото изявление.

В днешното събитие присъединяване взеха и посланикът на Япония в България Масато Ватанабе, ръководителят на БТПП Цветан Симеонов, ръководителят на Представителството на Европейска комисия в България Огнян Златев, предприемачи, представители на неправителствени организации и др.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР