Предупреждение за значителни валежи е в сила през следващите 24

...
Предупреждение за значителни валежи е в сила през следващите 24
Коментари Харесай

Още през нощта в много райони дъждът ще премине в сняг

Предупреждение за обилни превалявания е в действие през идващите 24 часа в съвсем цялата страна, а с продължаващото захлаждане дъждът в множеството региони ще премине в сняг. Ще се образува и снежна завивка, по-дебела в Северна България.

С сдържан и мощен вятър от североизток към този момент нахлува по-студен въздух и с понижението на температурите сняг ще завали още през нощта, първо в Северозападна България и по високите западни полета.

Утре ще продължи да вали, към този момент в по-голямата част от страната – сняг. Ще бъде и доста прохладно, изключително в Източна България. В края на деня преваляванията последователно ще отслабват, а през нощта против сряда съвсем на всички места ще спрат. Температурите сутринта и следобяд няма да се разграничават значително - сред минус 1° и 4°.

Ще вали и по Черноморието, по-интензивно по южното крайбрежие, като даже на морския бряг дъждът ще минава краткотрайно в сняг. Ще духа мощен североизточен вятър, а вълнението на морето ще бъде 4-5 бала.

В планините ще бъде доста прохладно. Ще духа мощен, по билата - плевел вятър от изток-североизток. Ще вали сняг и в композиция с вятъра, по планинските проходи ще има виелици и навявания. Ще продължи да става студено и оптималните температури в курортите ще са сред минус 7 и минус 4 градуса.

Ще продължи да вали и в по-голямата част от Балканите. Причината - средиземноморски циклон, който минава през южните елементи от полуострова, където се чакат и по-значителни количества. С продължаващото захлаждане преваляванията ще бъдат най-вече от сняг, а в най-южните региони от Гърция ще има и гръмотевични стихии.

Ще продължи да вали и в южните елементи на Апенините, само че в северните региони от полуострова облачността ще намалее. Ще отслабват снеговалежите и в Европейска Русия, само че захлаждането там ще продължи – минус 10° оптималната температура в Москва на следващия ден, минус 15° в Санкт Петербург. По-студен въздух от тези региони ще продължи да се спуска към Балканите, в това число и към България, само че вятърът ще отслабне и към този момент единствено на обособени места едва ще превалява.

През идващите дни ще бъде слънчево. В четвъртък сутринта ще е доста студено, само че денем ще стартира стопляне, по-съществено в петък и събота.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР