Предупредителният първи протест на автобусните превозвачите се проведе за час

...
Предупредителният първи протест на автобусните превозвачите се проведе за час
Коментари Харесай

1 800 автобуса не потеглиха заради първи протест

Предупредителният първи митинг на автобусните превозвачите се организира за час и половина на територията на цялата страна.

Над 1 800 рейса за вътрешноградски, междуселищни и от републикански пътни мрежи преустановиха работа за час и половина в символ на противоречие против законопроекта за Българската автомобилна камара, написа news.bg.

Други 2 400 автобусни написания няма да бъдат изпълнени.

Протестиращите се заканиха, че в случай че законопроектът за Автомобилната камара, импортиран от ГЕРБ, не бъде изтеглен, на 25-ти юни се чака да стартират безсрочни протестни дейности.

Превозвачите носят и трансперанти с надписи " Не на закона Столарски ", " Не на Трудово-кооперативно земеделско стопанство в автобусния превоз ", " Агент Митко - приватизатор на сектора? Никога! ", " Станислав Иванов - оставка ", " Г-н Столарски, господин Иванов, стойте надалеч от нас, не се нуждаем от вашите грижи " и други.

Депутатът Ивайло Константинов от ГЕРБ, член на Комисията по превоз в Народното събрание, разяснява за news.bg, че претекстовете за митинга са клаузите в законопроекта за Българската автомобилна камара. Този проектозакон е мощно конфликтен във връзка с автобусните транспорти, сподели той.

Константинов се закани, че в случай че настояванията на протестиращите за изтеглянето на законопроекта не бъдат чути, то протестните дейности ще продължат. За митинга на 25 юни декларираният брой рейсове са 740, а компаниите, които ще вземат участие са 112 досега. За другия митинг на 28 юни декларираният брой рейсове са 100. Те ще бъдат паркирани пред храм-паметника " Св. Александър Невски ".

" Останалите до 750 рейса, ще са ситуирани по булевардите " Мария Луиза ", " Васил Левски " и " Цариградско шосе ". Последните най-вероятно ще доближат до Пазарджик ", означи той.

Константинов посочи, че законопроектът се чака да бъде изтеглен от Народното събрание. " Това не е закон на ГЕРБ и никой от партията няма да разреши този законопроект да бъде признат ", акцентира той.

Според превозвачите този законопроект провокира доста огромно напрежение в автобусния отрасъл. От организациите обявиха, че законопроектът е абсурден, циничен и лобистки. Освен това той не дава отговор на потребностите на сектора и на процедура това е закон, посредством който се приватизира държавната корупция. Той не подсигурява отбрана на ползите, самостоятелност и безпристрастност на превозвачите. В този законопроект се чака бизнесът да подкрепя страната, а не противоположното.

Магдалена Милтенова, член на контролния съвет на Националното съдружие на автобусните превозвачи и ръководител на Браншовия съюз за стопанска самодейност в превоза, съобщи, че след днешното изявление на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов автобусните превозвачи, които се чака да се включат в митинга на 25 юни към този момент са над 750.

Протестът ще бъде в София и към този момент има удостоверение за присъединяване както от товарните транспорти. Предвижда се те да дойдат с над 200 камиона.

Ако ръководещите не престават и считат, че може да се живее по този метод, най-малко дано да кажат на всички да си изтеглим лицензиите и да се завършва с този отрасъл, прикани Милтенова.

Тя уточни, че законопроектът за Българската автомобилна камара няма да има никакво значение за бизнеса, с изключение на да утежни обстановката, в която се намира той. Не може съперници да издават лицензи на съперници, сподели тя и добави, че законопроектът действително няма по какъв начин да помогне на транспортния отрасъл.

Милтенова посочи, че решението, препоръчано от всички автобусни превозвачи и което ще бъде изпратено до премиера Бойко Борисов през идната седмица, предизвестява, че ще бъдат известени всички интернационалните работодателски организации и Европейската комисия за казуса. " Скандалът ще доближи до европейско и интернационално равнище, в случай че не бъдем чути ", закани се тя.

Магдалена Милтенова не чака никаква поддръжка от парламентарните групи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР