Предстоят снеговалежи и кукерски студВ следващите дни времето ще е

...
Предстоят снеговалежи и кукерски студВ следващите дни времето ще е
Коментари Харесай

Кукерският студ нахлува в България

Предстоят снеговалежи и " кукерски " мраз

В идващите дни времето ще е с чувство за топла късна есен – с краткотрайни гръмотевични превалявания и температури, далеч над нормалните за зимата. След топлия интервал следва и бърз снежен преход към обичайния „ кукерски ” мраз, съобщи Нова тв.

В четвъртък дневните температури ще достигат 12-17 градуса, с най-високи стойности в Предбалкана.

В хода на деня ще последва бърз леден атмосферен фронт с осезаема, на моменти - мощна, ветрова вълна, която ще премине от северозапад на изток над цялата страна. Валежите ще са краткотрайни, в западната и централната част на Дунавската низина и Предбалкана - на моменти интензивни. Възможни са и гръмотевици. Високо в планините ще превали сняг, за малко - натоварен.

В първия ден на Новата 2024 година: Очакват ни температури до 14 градуса

Петъчният ден ще е без превалявания. Ще стартира с мъгли в някои ниски региони на Южна България. В ранния следобяд облачността ще се усили от запад на изток. Ще остане топло, с дневни температури до 14-15 градуса.

В началото на почивните дни ще има повече облаци и мъгли, само че още веднъж без превалявания. В събота вечерта, през нощта и в неделя преминаващ над Балканите средиземноморски циклон ще донесе дъжд, а в планините на запад - и сняг. В някои региони на Южна България количествата ще са обилни. Нетипично за зимата е допустимо да чуем и гръмотевици, с най-голяма възможност - на югоизток.

Покрай циклона през почивните дни (събота следобяд, през нощта и в неделя) ще духат мощни южни ветрове, с фьонови пориви по северните планински скатове. Очакваната скорост е до 80-90 км/ч.

В тила на циклона, в понеделник (8 януари) следобяд и вечерта ще стартира навлизане на леден въздух. Валежите от дъжд ще минават в сняг. Снеговалежи ще има по планините (интензивни и с по-голямо струпване в Стара планина), в Предбалкана и в друга степен в Дунавската низина. В по-незначителни количества ще превали сняг и в обособени региони на Южна България.

„ Кукерският ” мраз ще скове в дните директно след снеговалежите. От 9 януари, в продължение на най-малко седмица, Балканите ще са в плен на студено арктическо ядро – температурите към обичайните сурвакарски ритуали в Югозападна България (13 и 14 януари) ще паднат до минус 10 градуса на разсъмване и към нулата - следобед
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР