Предстоят избори по нови правила - без машини. Това предизвика

...
Предстоят избори по нови правила - без машини. Това предизвика
Коментари Харесай

Организацията на вота: Секционните комисии получават изборните книжа, но не и машините

Предстоят избори по нови правила - без машини. Това провокира напрежение в част от общинските и секционните комисии.

Столичната изборна комисия не е вземала решение, че ще се реализира машинно гласоподаване, сподели председателката й Полина Витанова

Някои секционните комисии са обезпокоени, че е допустимо работата им да се усили с решението на ЦИК да не се гласоподава с машини на локалния избор в неделя. Основните терзания са свързани със комплицираните изборни протоколи.

В София секциите са към 1640 и изборните им бумаги ще се предават в общинската изборна комисия, само че упованията са на този избор процесът да се забави доста.

„ Проблемите са нормалните и същите при осъществяване на локални избори. Секционните комисии са 1640, ОИК е от 39 члена. В София се гласоподава за 24 кмета на региони и 32 кмета на кметства. Нашата работа ще бъде усложнена дотолкоз, доколкото ще се предава спомагателен брой хартиени бюлетини “, уточни председателката на ОИК-София Полина Витанова.

Изборните бумаги ще се предават в „ Арена София “. През залата в изборната нощ евентуално ще преминат над 6000 души.

В Бургас машините вместо към изборните секции поеха назад към София.

В града близо 600 машини с два камиона дойдоха към 9 вечерта. Устройствата останаха пломбирани, без да бъдат разтоварвани, под полицейска защита и видеонаблюдение през цялата нощ

„ Инструкциите последните, които имаме - сътворяваме организация незабавно да бъдат върнати в София там, откъдето сме ги взели “, съобщи комисар Марин Димитров, шеф на Охранителна полиция-Бургас.

Той е изпратен само на премиера Николай Денков

Организацията по подготовката е траяла с месеци. Малко след 8 сутринта отговорниците за логистиката схванаха със СМС, че машини няма да се разпределят. 

„ В първия миг помислих, че може да е фалшив нюз пращане на СМС-и просто да се провали избора. За това стоим сега и чакаме нашите отговорници да ни кажат какво става. Всичко е подготвяно доста дълго време. Това не е нещо, което може да се включи с едно копче и да тръгне. Това е организация, образования, които сме правили “, сподели Мартин Станчев, отговорник за логистиката на машините.

12 часа по-късно, тъкмо в 9 камионите с машините потеглиха назад към София.

Най-много устройства са били доставени в Бургас - общо 586

106-те машини, които бяха планувани пък за гласуването в Кърджали, също тази заран потеглиха за София. А от общинската изборна комисия оповестиха, че късно вечерта са получили и инструкции от ЦИК.

В Ямбол 100 машини за гласоподаване са върнати още нощес, споделиха за bTV от ОИК.

„ Днес не сме раздали ролките, които трябваше да бъдат към машините, нощес не ни беше възложен код. В протоколите, защото са за хартия и машина, ще попълнят информацията единствено за хартиеното гласоподаване “, сподели Росица Тодорова, ръководител на ОИК – Сливен.

По секциите имат подготвеност за гласоподаване напълно с хартиена бюлетина.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР