За необичаен брой на регистрациите и заявленията за гласуване по

...
За необичаен брой на регистрациите и заявленията за гласуване по
Коментари Харесай

Изборен туризъм: Влияят ли на резултатите гласовете на новорегистрираните?

За необикновен брой на регистрациите и заявките за гласоподаване по сегашен адрес алармираха и от Министерството на районното развиване и благоустройството.

Данните сочат, че през първите 4 месеца на тази година преместванията по адреси в страната са скочили със 78% в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Правим компромис в името на кабинета, сподели водачът на ГЕРБ

В някои села жителите са се нараснали с над 50%. Сред рекордьорите по новозаписани е село Сигмен.

Там при 118 непрекъснати поданици, са регистрирани 141 нови. Това е растеж с 119%. Подобна е обстановката в селата Бодрово - в община Димитровград, Сливовик край Медковец и Голема Раковица в община Елин Пелин.

Според данните  от началото на годината в село Голема Раковица са заживели нови 114 души. Местните споделят, че преди този момент не са ги виждали, само че новодомците са дали своят вот.

10 места в страната се открояват с рекорден брой новорегистрирани. Във всички тях кметове са определени още на 1-ви тур.

Свързахме се по телефона  и с някогашния кмет на село Голема Раковица, Александър Нешев, той обаче изрично отхвърли да застане пред камерата ни и да разяснява тематиката с новорегистрираните в селото.

Според премиера ръководителя на ДАНС утвърждава противозаконните дейности на своя заместител

Остава въпросът до какъв брой новите поданици са повлияли за избора на нов кмет.

В горнооряховското село Върбица, където на първия тур локални ни потърсиха с цел да покажем интензивността на „ гласоподавателите – новоселци “, също няма да има балотаж. Новият кмет на селото е остарелият кмет.

От януари до април във Върбица са регистрирани 66 души.

Иначе 2168 са получените сигнали за нарушение на изборното законодателство, демонстрират данните на Министерство на вътрешните работи. Половината от тях са свързани с пазаруване на гласове в интерес на политически партии.

От Министерство на вътрешните работи регистрират, че подадените сигнали за нарушавания са се нараснали с над 86% по отношение на локалните избори през 2019 година. 

Затова и по време на балотажа в неделя над 10 000 чиновници ще са ангажирани с защитата като е осъществен и разбор кои са рисковите места и секции.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР