Предстоят големи дни пред частната китайска космонавтика. Редовните читатели на

...
Предстоят големи дни пред частната китайска космонавтика. Редовните читатели на
Коментари Харесай

Китайската компания УанСпейс се готви за орбитално изстрелване този месец, Линкспейс показа площадка за кацане на ракети

Предстоят огромни дни пред частната китайска космонавтика. Редовните читатели на КОСМОС БГ евентуално си спомнят, че на 17-ти май 2018 година частната компания УанСпейс изстреля сполучливо своята суборбитална ракета “OS-X ”. Сега компанията оповестява, че първата ракета “OS-M ”, която към този момент е от орбитален клас, е изцяло съединена и се приготвя за изстрелване. Ако всичко мине наред, ракетата може да полети още в края на март. С това УанСпейс може да се трансформира в първата частна китайска компания, постигнала орбитален полет. 

Междувременно една друга китайска компания на име ЛинкСпейс сподели снимки на първата си площадка за кацане на възвръщаеми ракети. Ако всичко мине наред, чакаме в скоро време да станем очевидци на първите суборбитални полети.

Чудесно е, че Китай може да се трансформира във втората страна след Съединени американски щати, в която има частни ракетни компании. Но въпреки че компании като УанСпейс и ЛинкСпейс демонстрират значителен напредък, едва ли китайската частна космонавтика ще измести в близко бъдеще Илон Мъск. Една американска ракета “Фолкън 9 ” извежда в орбита полезен товар с тегло 22 800 кг. Практически всички частни китайски ракети, които понастоящем се създават, ще имат товароподемност не по-голяма от 200-400 кг. Просто пазарите на СпейсЕкс и китайските компании са разнообразни. СпейсЕкс извежда огромни спътници и скоро ще стартира да транспортира хора с “Крю Драгън ”. Фирми като УанСпейс ще се специализират в изпращането на микроспътници, най-много такива от вида CubeSat.

В този ред на мисли, те по-скоро биха били съперник на американски компании като Рокет Лаб, Вектор и Върджин Орбит. 

Първата орбитална ракета “OS-M ” е към този момент съединена. Photo credit: OneSpace

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР