Предстоят фестивални ексклузивни прожекции и премиери на Пътищата на живота“

...
Предстоят фестивални ексклузивни прожекции и премиери на Пътищата на живота“
Коментари Харесай

Филми, които не бива да пропускате на 25-ия София Филм Фест

Предстоят фестивални извънредни прожекции и министър председатели на „ Пътищата на живота “ – най-новият филм на Сали Потър с Хавиер Бардем и Салма Хайек, „ Земя “ – режисьорския дебют на Робин Райт, „ Туве “ на Зайда Бергрот, отдаден на фамозната художничка и публицист Туве Янсон, „ Сузана Андлер “ на Беноа Жако с Шарлот Генсбур, „ Момиче с капацитет “ на Емералд Фенел с Кери Мълиган, „ Ундине “ на Кристиан Пецолд с Паула Беер, „ Човекът, който продаде кожата си “ на Каутер Бен Хания с Моника Белучи.
Легендарната английска режисьорка Сали Потър се доверява на гения на Хавиер Бардем, с цел да опише в „ Пътищата на живота “ един ден от действителността на Лео и неговата щерка – дружно с извънредно надарени артисти като Ел Фанинг, Лора Лини и Салма Хайек, те рисуват моментна картина на мозайката от различни животи, които героят би могъл да изживее. Почеркът на Потър – роман без взаимни отстъпки, недопечен и безмилостен, е една от присъщите особености на нейните произведения, обичани от почитатели и киноспециалисти, а умеенето ѝ да извлича от актьорите всичко най-хубаво, на което са способни, е в действителност възхитително.
* * *
„ Земя “ е пълнометражният режисьорски дебют на известната актриса Робин Райт. Това е трогателна история за жена, която търси смисъла на живота измежду необятната и сурова американска природа. След като претърпява трагично събитие, за героинята на Райт не е допустимо да поддържа връзката си със заобикалящата я реалност и изправена пред тази неустановеност, тя се отдръпва във превъзходната, само че сурова пустота на Скалистите планини. След като локален ловджия я връща от ръба на гибелта, тя би трябвало да откри метод да живее още веднъж.
 Ивайло Пенчев: Киното не е на ниска цена, с цел да стане прекрасен филм трябват пари (ВИДЕО) Ивайло Пенчев: Киното не е на ниска цена, с цел да стане прекрасен филм трябват пари (ВИДЕО)
Най-новият филм на режисьора Ивайло Пенчев „ Като за последно “ ще бъде показан на 25-тото издание на „ София Филм Фе...
* * *
Режисьорката Зайда Бергрот споделя в „ Туве “ част от историята на художничката Туве Янсон, за която краят на Втората международна война носи чувство за креативно ентусиазъм. Стремежът към независимост на Туве е подложен на тестване, когато тя се среща с театралната режисьорка Вивика Бандлер. Любовта ѝ към Вивика е мощна и всепоглъщаща, само че Туве стартира да осъзнава, че възприятията, за които копнее, би трябвало да бъдат взаимни. Докато се бори с персоналните си проблеми, креативните ѝ инициативи я водят в друга посока. Въпреки че концентрира напъните си върху живописта, един непряк план – меланхолични и страшни приказки, които споделя на децата в бомбоубежищата, заживява личен живот. Именно това е началото на фамозните и обичани в целия свят муминтроли… Книгите на Туве Янсон са издавани в България през годините и в партньорство с „ Жанет 45 “ СФФ е приготвил специфични изненади за всички фенове на мумините!
* * *
„ Със „ Сузана Андлер “ режисьорът Беноа Жако прави въздействаща акомодация на пиесата на своята настойничка Маргьорит Дюрас. “ Единственият акцент, който липсва в това съответно изречение, представящо кино лентата на фестивала в Ротердам, е магнетичния сексапил на Шарлот Генсбур. Нейната героиня се колебае дали да наеме за лятото просторна вила на Френската Ривиера. Съмненията, които изпитва, се отнасят освен до къщата, само че и до решенията за персоналния ѝ живот, които наложително биха трансформирали действителността, в която живее – неистина, любовни случки, необяснима и мъчно осъзната безтегловност, в която витае неизвестността за бъдещето …
* * *
 Четири български документални министър председатели на 25-ия София Филм Фест Четири български документални министър председатели на 25-ия София Филм Фест
София Филм Фест обичайно включва в програмата си документални филми, които имат първото си показване пред софийска аудитория. &bdqu...
С пет номинации за „ Златен глобус “, пълнометражният дебют в игралното кино на актрисата Емералд Фенел „ Момиче с капацитет “ получи признанието на филмовата рецензия – в актива си филмът има над 150 номинации и 70 награди от целия свят. Историята наблюдава чаровната Каси (в ролята е надарената Кери Мълиган), чието бъдеще е променено от загадъчно събитие. Нищо в нейния живот не е такова, каквото наподобява: тя е необикновено интелигентна, изнервящо пресметлива, а през нощта води скришен лицемерен живот… „ Това е умна, провокативна, мрачна комедия и филм за отмъщението с извънредно мощно и многопластово осъществяване на Кери Мълиган в ролята на Каси. “, споделя за кино лентата Ричалд Роупър от „ Chicago Sun-Times “.
* * *
Премиерата на „ Ундине “ , най-новият филм на немския режисьор Кристиян Пецолд, е на Берлинале 2020 и в него той още веднъж свети изящната Паула Беер и хамелеонския гений на Франц Роговски. За своето осъществяване Беер получава „ Сребърна мечка “ и премия ЕФА 2020 за най-хубава актриса, а нейната героиня е историк, която работи като музеен гид в Берлин. „ Кристиян Пецолд пресъздава мита за загадъчното водно творение като модерна приказка в един изпълнен с отчаяние свят. Неговата Ундине отхвърля да бъде безсилна и отхвърлена жена, открива още веднъж любовта в лицето на Кристоф и го последва в подводния свят. Историята за една обречена обич е разказана прелестно и без изпитание, “ пишат експертите от Берлинале, където филмът получава и премията на ФИПРЕССИ.
* * *
Историята в „ Човекът, който продаде кожата си “, разказана от режисьорката Каутер Бен Хания, е за пътешествието на млад, сензитивен и емоционален сириец през Европа. За да избяга от войната и да живее с любовта на живота си, той се съгласява един от най-ярките съвременни художници да татуира гърба му. Превръщайки тялото си в влиятелно произведение на изкуството, емигрантът ще открие, че решението му може да значи всичко друго, само че не и независимост. „ Този план е роден от срещата на два свята. Светът на актуалното изкуство, посредством творчеството на белгийския художник Вим Делвой, и светът на политическите бежанци – изключително тези от Сирия, борбата им за документи и разрешителни за престояване. Запитах се: „ Какво би станало, в случай че прочут художник предложи на емигрант да стане негово произведение на изкуството, с цел да позволи той казуса си със свободата на напредване? “, споделя Бен Хания. Филмът, с присъединяване и на магнетичната Моника Белучи, получи премията за най-хубав артист на „ Хоризонти “, Венеция 2020.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР