Предстоящото влизане на България в еврозоната ще предизвика леко забавяне

...
Предстоящото влизане на България в еврозоната ще предизвика леко забавяне
Коментари Харесай

Експерти очакват влизането в еврозоната да забави жилищния пазар в България

Предстоящото влизане на България в еврозоната ще провокира леко закъснение на жилищния пазар, само че с времето динамичността още веднъж ще се върне. Това мнение изрази комерсиалният шеф на строително-инвестиционната компания VM Invest Петър Сотиров, който взе присъединяване във финансовия конгрес " Лични финанси ", провел се в сряда в София.

Всички купувачи сега се интересуват от еврозоната. Ще има интервал на акомодация, тъй като липсва информация, само че след време динамичността на пазара ще се върне “, сподели той по време на полемиките на тематика „ Кредити и парцели “.
МФ подписа контракти за 600 хиляди лева с малките екрани за реклама на еврото
Сотиров е на мнение, че българинът продължава да гледа на инвестицията в неподвижен парцел като една от най-сигурните, само че въпреки всичко през годините ползата на хората се е трансформирал. Ако допреди две – три години се търсеха главно двустайни жилища, които да се отдават чартърен за инвестиция, към днешна дата най-търсените са жилищата с повече от две спални, както и тези на партерните етажи.

Това докара до липса на такива парцели, защото вложителите преди наблягаха на по-малките парцели и в този момент следим дефицит на огромни жилища на пазара “, споделя Петър Сотиров.

По думите му най-активни сега са хората сред 35- и 40-годишна възраст, работещи в IT бранша, които към този момент имат семейство.
Новият баланс
Според Мирослав Владимиров, който е част от Съвета на шефовете на компанията за недвижими парцели ERA, жилищният пазар в България през 2023 година е намерил новият си баланс. Основните фактори, които го движат, съгласно него, сега са: замогването на семействата (от позиция на растежа на заплатите) и потребността от жилище.

Домакинствата в България и страната като цяло в никакъв случай не са били по-богати. Въпреки че сме на последните места в Европейски Съюз, хората забогатяват и просто купуват жилища за лични потребности. Коронавирус изстреля всички пазари и този взрив бавно стартира да затихва. 2023-та беше годината, когато пазарът откри новото си равновесие “, споделя Владимиров.

В полемиката взе присъединяване и Георги Георгиев, който е шеф на Дирекция „ Продажби и съгласуваност на клоновата мрежа “ на Инвестбанк. Неговите наблюдаване над пазара са, че той се развива извънредно динамично и ипотечните заеми в шестте огромни града на страната трайно се усилват.

Отчита се растеж на кредитирането, само че това се дължи на положителните условия “, споделя той.

Прогнозите на Георгиев са лихвите по заемите да не се усилят с повече от 0.5 прочие пункта през годината, което по думите му няма да окаже съществено въздействие на пазара.

Според него влизането на България в еврозоната ще увеличи интереса към покупка на жилище от страна на задграничните купувачи. Дори към днешна дата има чужденци, които аплайват в България за заем за покупка на парцел, само че при тях „ се разчита повече на самофинансиране и процентът провиснал заем е много по-малък “.

Експертът успокоява, че с влизането на България в еврозоната не се чака повишение на лихвите на към този момент изтеглените ипотечни заеми.
Жилищният пазар в България е непреклонен, съгласно участниците на него
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР