Предстоящото излитане в орбита на един от най-богатите хора на

...
Предстоящото излитане в орбита на един от най-богатите хора на
Коментари Харесай

Защо космическата одисея на Безос е твърде голям риск за застрахователите

Предстоящото политане в орбита на един от най-богатите хора на Земята се оказва прекомерно огромна хапка за застрахователите, които не са подготвени да оценят риска нито на Джеф Безос, нито на неговите сътрудници - галактически пътешественици. Главният изпълнителен шеф на Amazon, изследовател на мощни чувства през целия живот, се надпреварва с Илон Мъск и Ричард Брансън, с цел да стане първият милиардер, прелетял над земната атмосфера.

И до момента в който застрахователите са добре известни с това, че нормално оферират покритие даже за най-странните опасности, несъмнено на подобаващата цена, те към момента не смеят да застраховат възможните повреди в космоса.

" Космическият туризъм съставлява забележителен риск и към момента не е проблем, за който застрахователите да мислят. Просто тъй като към момента е извънредно рядко човек, който не е професионален астронавт да пътува в космоса ". Това съобщи представителят на Института за застрахователна информация в Съединени американски щати - Майкъл Бари.
 Неизвестен човек заплати $28 милиона място за първия полет на Blue Origin до Космоса
Неизвестен човек заплати $28 милиона място за първия полет на Blue Origin до Космоса

На 20 юли той ще пътува в компанията на Джеф Безос и неговия брат

Днес в Америка съществува пазар на стойност към 500 милиона $ за обезпечаване на спътници, ракети и безпилотни галактически полети, само че няма законови условия за учредения от Безос оператор Blue Origin.

" Не ни е прочут случай, в който някой да е застрахован против туристически произшествия космоса ", акцентира пред Reuters Нийл Стивънс, който е старши вицепрезидент по авиацията и в Марш - най-големият осигурителен брокер в света.

Ако приемем, че Безос ще напусне Земята през юли, по този начин както е планувано, той и останалите астронавти на галактическия транспортен съд New Shepard на Blue Origin ще прекарат няколко минути на 100 км. над Земята в капсула с размер на камион. След това ще би трябвало да се върнат.

Към момента единствената компания, която лети с хора под орбита от 60-те години на предишния век насам е Virgin Galactic. Всички нейни пътувания са били тестови, до момента в който през 2014 година опит за действителен полет води до гибел.

Blue Origin обаче е направила 15 безпилотни суборбитални полета без никакви неточности, демонстрират данните на Seradata SpaceTrak.
 Колко рисково е пътуването на Безос до Космоса?
Колко рисково е пътуването на Безос до Космоса?

Как ще протече то

Цената на риска

Да се ​​застраховаш в космоса не е нещо ново. НАСА и Съединени американски щати като цяло не купуват покритие на отговорност, като държавните изстрелвания са главно застраховани от данъкоплатците. Астронавтите на НАСА дават отговор на изискванията за държавни стратегии за животозастраховане. Те вземат участие в задачи, финансирани от държавното управление и са деликатно подбрани със своите познания, умения и тренировки.

Космическите туристи обаче получават единствено няколко дни образование за къс полет или няколко месеца за пътешестване до Международната галактическа станция. Съответно, това съставлява сериозен риск, които застрахователите към момента не се наемат да подхващат.

Blue Origin разгласи, че участниците в галактическия полет ще получат образование в деня преди изстрелването, в това число подробни инструктажи за сигурност, симулация и указания за дейности при непредвидени обстановки. Това несъмнено не е задоволително за застрахователите, които до един са безапелационни, че не могат да понесат отговорността при положение на гибел на застрахован от тях пасажер по време на полет.

Все още е рано, само че покритието за галактически туристи ще стане действително. Просто тези полети би трябвало да зачестят. А до тогава не ни остава нищо друго с изключение на да стискаме палци всичко да премине безпрепятствено.
 Джеф Безос ще лети в Космоса през юли
Най-богатият човек в света ще лети в Космоса през юли

На 52-рата годишнина от кацането на Аполо 11
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР