Предстоящият октомври се очертава да бъде с температури близки до

...
Предстоящият октомври се очертава да бъде с температури близки до
Коментари Харесай

Студът сменя жегата! Кога ще се случи

Предстоящият октомври се обрисува да бъде с температури близки до нормата и с превалявания към междинните. Месецът ще стартира с температури много по-високи от нормалните за това време от годината, само че след това те ще се намалят - чакаме през страната да преминат серия от атмосферни разстройства.

По планините ще бъде уместно за туризъм, а на морето даже и за последни плажове по черноморското ни крайбрежие. Температурата на морската вода е към момента с приятни за къпане стойности от 22 до 24 градуса.
-->
Очаква се междинните месечни температури през октомври да са по-ниски от нормалната норма, която за равнините е сред 15 и 19 градуса, за високите полета – сред 14 и 17 градуса, а за планините – сред 3 и 8 градуса. Най-високата температура през месеца ще доближи до 31-32 градуса, а най-ниската ще бъде към 5-6 градуса и то към края на месеца. Ще има условия и за превалявания от сняг, само че по планините. 

Месечната сума на преваляванията ще бъде сред 45 и 70 л./кв.м за по-голямата част от страната, в югоизточните региони — сред 70 и 90 л./кв.м, а в планините — от 80 до 100 л./кв.м. – тези стойности са естествени за октомври.

В края на първата седмица на октомври жегите ще бъдат сменени от серия студени атмосферни фронтове и температурите ще се намалят. 

През първото десетдневие се чака температурите да са с 2-5 градуса под климатичната норма. По-ниски ще са температурите в Източна България. Над останалата част оптималните температури ще са сред 24-32°С, а минималните ще са сред 13-17°С, като по-ниски ще са във високите равнинни полета в Западна България – до 8-10°С. Доста по-високи ще са утринните температури по Черноморието - до 10-12°С, а оптималните - от 23-24°С.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР