Предстоящите празници едва ли имат аналог по топлина и уют.

...
Предстоящите празници едва ли имат аналог по топлина и уют.
Коментари Харесай

Коледата на Мария Жекова

Предстоящите празници надали имат аналог по топлота и уют. Коледа значи време с околните, а вкусната храна е неотменна част от празника. Затова ми се желае да споделя с вас моята коледна софра, само че и да си поговорим по-общо за извършването на покупки и за методите да сътворим едно здравословно меню, без това да е за сметка на усета и удоволствието.

Моят съвет за празниците (а и по принцип) е да избираме по опция български сезонни артикули и храни с явен генезис, да пазарим и да се храним рационално.
Пробиотична сурова туршия
През зимата суровите туршии и киселото зеле са неотменна част от менюто ми. Ферментиралите храни са здраве за нашия микробиом и не трябва да ги подценяваме, науката е потвърдила каква огромна част от общото ни здравословно положение се държи на положително или недобро чревно здраве. От главно значение за него са пробиотиците и тяхната храна - пребиотиците. Съвсем не е нужно да имате мазе или друго особено помещение, с цел да ферментирате. Трябват ви огромен стъклен буркан или глинен съд, нейодирана сол, зеленчуци по желание, вода и самообладание.

За моята туршия употребявам моркови, няколко типа ряпа, карфиол и зелени домати. За по-твърди зеленчуци вършим солен разтвор от 20 грама сол на всеки 1 литър вода, а за по-меки зеленчуци - 50 грама сол на литър вода. За моята композиция разтворих 30 грама сол в 1 литър вода, залях с нея зеленчуците, затиснах с камък, с цел да нямат контакт с О2 и оставих на стайна температура за 7 дни, като разтварям буркана всеки ден, с цел да излизат газовете от зараждащия се живот. И по този начин имате храна за здраве и чудесна хрупкава туршия за трапезата.
Автор: Мария Жекова Реклама Бавно печена пасищна пуйка
С оглед на устойчива консумация на месо пазаруването нацяло животно е най-съобразно. В последно време се приказва доста за потребление на всичко от натрупа или модерното nose to tail, само че в действителност това е едно добре забравено остаряло предписание. Поколения наред са отглеждали животни за храна на фамилията и са оползотворявали всяка хапка, преди обезкостеното месо в тарелка от супермаркет да стане наличният метод за доставяне с този артикул.
За благополучие през днешния ден доста ферми оферират опция на това и е все по-лесно да се снабдиш с цяла пуйка, опакована дружно с вътрешностите за чорба. Избрах да споделя потребни препоръки за подготвяне на цяла едра птица, с цел да не я подминете от паника, че не може да я приготвите. Препоръчително е да накиснете птицата в саламура за 12 часа преди готвене, с цел да резервира тя сочността си. Реклама Примерна рецепта за саламура: 7 литра вода, 250 грама сол, 200 грама мед, кори от портокал, дафинов лист, черен пипер
Загрейте фурната си на 170 градуса. Върху гърдите на птицата сложете кубчето масло и покрийте с хартия за печене, а от горната страна с алуминиево фолио. Печете по този начин през първия един час, тъй като бялото месо има потребност от по-малко термична обработка. След 1 час свалете фолиото и облейте месото с разтопеното масло. Повтаряйте това на всеки 45 минути. Общо една птица с тегло 3 кг би трябвало да се пече към 4 часа. Времето варира съгласно размера.

Изваждаме птицата от тавата за печене, с цел да си почине за 30 минути. Междувременно се заемаме с изработката на сос грейви. Деглазираме остатъците в тавата на котлон с 500 мл вода. Изсипваме в мерителна каничка и преместваме във фризер, с цел да се отдели мазнината. В тиган загряваме отделената лой (2 супени лъжици са достатъчни) и запържваме за няколко минути 50 грама брашно - прибавяме бульона, получен от деглазирането, и бъркаме с телена бъркалка до хомогенна примес. По предпочитание можем да прибавим супена лъжица калвадос.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Технологии 2 Право 3 Енергетика 1 Право 2 Технологии 3 Енергетика 1 Технологии 2 Право 3 Енергетика Реклама
* От костите на птицата може да извършите основата за една чудесна чорба с останалото месо, за деня след Коледа. Моят съвет е да не изхвърляте костите, тъй като от тях стават прелестни домашни бульони - още една изгода от пазаруването на необезкостени меса и риби. Чудесен домакински бульон става и от обелките от лук, моркови, дръжките на зелените подправки, и така нататък
Автор: Мария Жекова Картофен къс с манатарки
Необходими артикули:
1 кг картофи със подобен размер 50 грама сушена манатарка Бюлетин Капитал: Light
Всяка събота заран: просвета, изкуство, свободно време.
Вашият email Записване
Реклама 500 грама пълномаслена млечна сметана/500 мл овесена сметана 50 грама масло/50 мл зехтин Магданоз Мащерка Сол
Черен пипер

В планината си отглеждаме картофи, а гъбите, набрани през лятото, сушим за зимата, тъй че това тук е една доста обичана моя рецепта с празнично показване.
Нарязваме картофите с мандолина, с цел да имаме идентична дебелина, посоляваме ги и редим спираловидно в кръгла тавичка. Затопляме леко сметаната и оставяме манатарките да омекнат в нея. Когато се провиснал, прибавяме магданоз, мащерка, черен пипер и щипка сол, и пасираме сместа, до момента в който гъбите станат на дребни кубчета. Заливаме картофите, като би трябвало да разпределим плънката отмерено. Нарязваме фини лентички масло от горната страна или посипваме с малко зехтин.
Печем на 180 градуса за 1 час или до златист тен и сочна вътрешност. Различните сортове картофи имат потребност от друго време за готвене, по тази причина постоянно ревизирам дали са подготвени.
Автор: Мария Жекова Постни сарми със сини сливи и сос с орехов тахан
Необходими артикули за 10 сарми:
3 стръка праз лук 200 грама сини сливи 50 грама орехи 10 шепи пълнозърнест ориз 1 ч. л. червен пипер Сол и пипер на усет 15 броя листа от кисело зеле
500 мл зелев сок

За соса:

3 супени лъжици орехов тахан
1 опаковка пробиотично сирене от кашу (ако не желаете да извършите постната версия, може да употребявате млечно крема сирене; вместо крема сирене вид е и заквасена млечна сметана - тогава не слагате вода за разреждане)
50 мл студена вода

Ако ме питате с какво ядене свързвам тези празници, без да се възнамерявам, ще кажа, че това са сармите със сини сливи на моята баба. Любими! Позволих си да ги подготвя по собствен метод за вас и тази интерпретация ми донесе откровена наслада.
Нарязваме праза и го задушаваме на спокоен огън със супена лъжица зехтин. Пасираме сливите с орехите до ситни късчета и ги прибавяме в тигана. Следва оризът. Подправяме с пиперите и сол на усет (добре е да внимаваме, тъй като зелевият сок ще добави соленост). Задушаваме за няколко минути и прибавяме 250 мл зелев сок. Оставяме оризът да го поеме и доливаме вода. Готвим плънката за 15 минути на спокоен огън, с цел да поеме оризът течността. Оформяме сармите и подреждаме в глинен съд за печене с похлупак. Доливаме останалия зелев сок и вода, в случай че е нужно. Пространствата в съда запълваме с нарязано зеле. Печем на 180 градуса за час и половина, като през последните 10 минути отваряме съда, с цел да получим прелестен тен.
Сервираме с таханов сос, за който блендираме посочените съставки в описанието до хомогенна примес.
Автор: Мария Жекова Кекс саралия с шамфъстък и роза дамасцена
Необходими артикули:
Пакет пълнозърнести кори за баница 1 ч. ч. пълнозърнесто брашно 1 ч. ч. пудра захар от фурми (или същото количество кафява захар) 4 яйца 1 ч. ч. надробен недопечен шамфъстък
1 бр. бакпулвер

Сироп:

250 грама мед, разтворени в 500 мл хладка вода и 100 мл вода от роза дамасцена за кулинарни цели

Разбира се, по избор меденият сироп може да се размени с типичен захарен сироп от 300 г захар, 500 мл вода - редуцирани на котлон с добавена розова вода.

Това е другата ми обичана рецепта от детството. Моята баба приготвяше тази саралия с орехи и ванилов захарен сироп. През последните години на мен се пада да я подготвям за празника и защото майка ми доста обича шамфъстък - претворих си собствен гальовен вид на този десерт, който може да се подготви без рафинирана захар при предпочитание.
Разбиваме белтъците на сняг, а жълтъците - със захарта от фурми. Добавяме бакпулвера към брашното и смесваме с шамфъстъка и жълтъчената примес. Последни прибавяме белтъците, като бъркаме гладко, с цел да запазим въздушната текстура на сместа.
Разстиламе корите, изсипваме от кексовата примес в единия край по дължина и навиваме на руло. Повтаряме действието с всяка последваща кора. Печем саралията в авансово загрята фурна на 180 градуса към 30 минути или до златист тен на корите. Оставяме да се охлади и заливаме със сиропа, който сме избрали.
Автор: Мария Жекова Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Неща
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР