Предстоящата среща на върха на БРИКС може да се превърне

...
Предстоящата среща на върха на БРИКС може да се превърне
Коментари Харесай

БРИКС съхранява единството си: Ще има ли разширение?

Предстоящата среща на върха на БРИКС може да се трансформира в среща на върха на несъгласията. Но той не го направи. В навечерието на срещата в Йоханесбург Китай мощно поддържа разширението на БРИКС, Индия и Бразилия бяха недвусмислено срещу, Русия не се опита да дефинира обществено позицията си, само че съветските медии интензивно насърчаваха разширението на БРИКС и, най-после Южна Африка поддържа Китай.

Обръщам внимание, че от всички страни от БРИКС в навечерието на срещата единствено Южна Африка, която е в непрекъсната рецесия, недвусмислено поддържа самодейността на Пекин.

Русия резервира решението, без да пречи на пресата, която постоянно страда от фикс идея на величието, от създаване на наполеонови проекти. Още две авторитетни страни от БРИКС бяха изрично срещу.

Още в първия ден от срещата обаче стана ясно, че Индия към този момент поддържа Китай. Русия също поддържа експанзията. В такава обстановка Бразилия нямаше накъде и... беше признат документ, който дефинира правилата за разширение на групата.

Прието, само че към момента не е оповестено. Въпреки че, като предписание, такива документи се оповестяват незабавно. В тях няма нищо скрито, в противен случай, предопределени са да ориентират претендентите за участие по отношение на пътя, който би трябвало да изминат.

Не мисля, че БРИКС ще играе играта " има правила, само че няма да ви ги покажем ". Би било неуместно. Това значи, че заявеният документ скоро би трябвало да бъде оповестен. Забавянето може да бъде породено от две аргументи:

Не всички позиции са финализирани: има дребни несъответствия, които беше решено бързо да се отстранят в работен ред;

· Някои от участниците отделиха време, с цел да обяснят на своите съдружници, на които беше дадено бързо приемане в БРИКС, за какво би трябвало да чакат.

Решението на срещата на върха може да се назова компромис: организацията ще се разшири, само че не тъкмо в този момент и при избрани условия, а освен на правилото „ желая да видя повече мои другари в БРИКС “.

Въпреки това решението за разширение е взето и това може да се смята за сериозна победа за китайската дипломация, която изключително ревниво лобира за разширение. Какво ще се случи по-късно е въпрос на време, а не на принцип. Постепенно (но много бързо) ще се реализира разширението на БРИКС.

В тази връзка би било хубаво да забележим кои евентуално биха могли да станат нови членове на организацията. В навечерието на срещата на върха през 2023 година южноафриканският външен министър утвърди лист от 23 страни, които публично са кандидатствали за участие в БРИКС.

Тоест съкращението може евентуално да се разшири до 28 букви и да стартира да наподобява на името на някой африкански водач.

Самият лист към момента не е оповестен, само че от май 2022 година, когато китайският външен министър Ван И предложи разширение на състава на групата БРИКС, информация за страните, подали заявки, пристигна няколко пъти в пресата.

Днес в последователен ред информацията за кандидатстванията наподобява по този начин: Аржентина, Иран, Турция, Египет, Саудитска Арабия, Алжир, Бахрейн, ОАЕ, Бангладеш, Етиопия, Беларус, Венецуела (това са страните, които са подали публични заявки).

Освен някои от тях, в подготвителната среща за актуалната среща на върха, която се организира през юни 2023 година, участваха Габон, Демократична република Конго (ДРК), Индонезия, Казахстан, Коморските острови и Куба.

Общо имаме лист от 18 евентуални претенденти. Той е задоволително внушителен, с цел да пренебрегнем петте незнайни. Какво може да се каже за листата?

Саудитска Арабия може евентуално да усили финансовите запаси на банката от БРИКС. Но поради неотдавнашните проблеми на кралството, които доведоха до съкращения на приходите и повишаване на разноските, не е несъмнено, че нейният принос ще бъде толкоз мощен, колкото се очакваше.

Освен това Съединени американски щати, които към момента имат доста (макар и намалено) въздействие върху саудитската политика, може да се опитат да ги употребяват като троянски кон в БРИКС.

Същото важи и за Турция, която, макар че има съществени несъгласия със Съединени американски щати, към момента е член на НАТО и към момента не има намерение намерено да скъсва с груповия Запад.

По-скоро Истанбул употребява участието си в БРИКС, с цел да ускори политиката си на маневриране. Освен това Турция има несъгласия в Либия с Русия и Египет и в Сирия още веднъж.

Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Иран дават на БРИКС надзор над стратегически значимия Персийски залив. Но те не са доста другарски настроени между тях, в това число, не е известно по какъв начин ще свърши плахото възстановяване на връзките сред Саудитска Арабия и Иран, което преди малко стартира.

Индонезия е динамично разрастваща се стопанска система и най-голямата ислямска страна. Но обичайно се притеснява от усилването на китайското въздействие в Азиатско-тихоокеанския район, заради което има позитивно отношение към политиката на Запада за въздържане на Китай, макар че не се стреми да бъде замесен в спор персонално с Пекин.

Казахстан и Беларус са сътрудници на Русия в ЕАЕС (Беларус също е част от една страна с Русия). Въпреки това и Астана, и Минск завиждат на своя суверенитет (включително икономически) и се пробват да употребяват всяка опция, с цел да балансират съветското въздействие в постсъветското пространство.

Аржентина преди малко навлезе в друга дълбока рецесия, обвързвана с обичайна й финансова политика, насочена към Съединени американски щати.

Банди мародери ръководят градовете. След известно време обстановката ще се успокои, само че сходни рецесии се случват в тази страна със забележително неизменност.

Бангладеш, Етиопия, ДРК и Коморските острови са небогати нестабилни страни с непредсказуемо бъдеще. Куба навлезе в интервал на промени, които никой не знае по какъв начин ще завършат.

На този стадий тя може да се преглежда като много сериозен съдружник на Русия и Китай, само че в бъдеще може да се наложи да се бори за нейната ориентировка.

Венецуела и Алжир са едва развити, основани на запаси петролни стопански системи, от време на време изпитващи политическа дестабилизация, както и проблеми с външната сигурност.

Габон е много политически постоянна и една от стопански най-стабилните страни в черна Африка. Има добър капацитет за развиване. Но и там през 2019 година имаше опит за боен пуч. Има потребност от вложения и външна защита.

В последна сметка. От позиция на икономическите ползи е целесъобразно БРИКС да се уголемява за сметка на монархиите от Персийския залив, Иран, Алжир, Венецуела, Индонезия и Габон.

От политическа позиция интерес съставляват Саудитска Арабия, Иран, Египет, Индонезия, Габон, Куба, Казахстан и Беларус. Най-малко проблеми за Русия и Китай, както и за стабилността на връзките в границите на БРИКС, ще бъде присъединението на Иран, Египет и Габон.

Недвусмислените водачи във връзка с цена / качество са Иран и Габон.

Възможно ли е да се напишат разпоредбите по подобен метод, че да играят в интерес на Техеран и Либревил и в това време да не обидят никого? Съмнително.

Сега БРИКС е изправен пред вероятността за битка сред петте най-големи членки за гарантиране на салдото на ползите им при приемането на нови.

Естествено, ще се вършат опити за продобиване на признатите клиенти на различен член на БРИКС, което надали ще укрепи доверието в организацията.

Най-неприятното от моя позиция е, че в БРИКС към момента не са образувани по-голямата част от организационните структури и не са създадени окончателните правила за нейната работа.

Ако не се избърза с това, новите членове, които ще бъдат признати, в случай че не на идната среща на върха, то след такава, ще имат опция да не одобряват съществуващите правила, а да вземат участие в тяхното създаване, което ще усложни цялостната работа и може да отслаби позициите на някои членове на челната петица.

Като цяло, защото процесът на разширение е де факто стартиран и към този момент не може да бъде спрян, е належащо да се демонстрира изключителна зоркост и нерешителност при приемането на нови членове и сигурно е по-добре да не се преследват цифри. Можете да започнете напряко от Габон. В същото време ще създадем още един проблем за Франция на Макрон.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР