Предстои окончателното подписване с американската компания Уестингхаус на инженерингов договор

...
Предстои окончателното подписване с американската компания Уестингхаус на инженерингов договор
Коментари Харесай

България ще подпише споразумения със САЩ и Франция за изграждане на 4 ядрени блока в Козлодуй и Белене

Предстои окончателното сключване с американската компания " Уестингхаус " на инженерингов контракт за построяването на два блока на площадката на АЕЦ " Козлодуй ", заяви служебният заместник-министър на енергетиката Еленко Божков:

" По същия метод както с Америка ще бъде подписано междуправителствено съглашение за създаване на тези два нуклеарни блока с " Белене " сред България и Франция. На 4 април идва в София за среща с министъра и по-късно работна среща с нас френският изпълнителен шеф за нови мощности на " Електрисите дьо Франс ". На 18 в Белене ще бъдат на визити и на оглед френски експерти от ЕДФ ".

Договорът с американската компания " Уестингхаус " за доставка на свежо нуклеарно гориво за 5-ти блок на АЕЦ " Козлодуй " е за 10 години, уточни зам.-министърът. Първата доставка ще е през 2024 година Предстои горивото да бъде лицензирано, като сега се показват докладите за това пред Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР).

С френската компания " Фраматом " е подписан контракт за доставка на свежо нуклеарно гориво за 6-ти блок на АЕЦ " Козлодуй ", добави Еленко Божков. По този контракт доставката е също за 10 години. Първата доставка ще се реализира през 2025 година. " Изключително положителни финансови условия. Окончателният контракт беше подписан на 24 март ", съобщи още служебният заместник-министър.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР