Предстои обявяване на конкретните режими и мерки за опазване на

...
Предстои обявяване на конкретните режими и мерки за опазване на
Коментари Харесай

Започва обсъждане на правилата за буферните зони от "Натура 2000" за Рила

Предстои оповестяване на съответните режими и ограничения за запазване на буферните зони към Национален парк " Рила ", които са част от европейската природозащитна мрежа " Натура 2000 ". Това разгласи през днешния ден Министерството на околната среда и водите (МОСВ), като даде с едномесечен период за четене и оферти двата плана на заповеди - за зоната " Рила буфер " по европейската Директива за дивите птици и за зоната " Ниска Рила " по Директивата за местообитанията.

Двете зони " Рила буфер " - за птиците и за местообитанията, бяха включени от Националния съвет по биоразнообразието към Министерство на околната среда и водите в " Натура 2000 " (повече за мрежата - тук) през декември 2018 година, с повече от единадесетгодишно забавяне. Площта на зоната за местообитанията обаче бе одобрена на половина от предлаганата от учените, като в последния си вид изключва местностите Паничище, Бодрост, Трещеник и язовир " Яденица ".

Отложеното от 2007 година насам приемане на отбрана за биоразнообразиите в ниските елементи на Рила към националния парк бе част от безмълвен поклон към огромни планове за градеж в тези зони и паралелни процеси на заменки на гори в интерес на крупни бизнеси (например за компании на Христо Ковачки за региона на Боровец и Мальовица съгласно следствие на БиТиВи). Така зоната остана без европейска отбрана, макар че бе призната като предложение при определянето на мрежата " Натура 2000 " при договарянията с Европейския съюз за участие. Отпадането от първичния обсег на българската част от " Натура 2000 " провокира митинги, наказателна процедура от Европейската комисия за бавенето на зоната и неоправдателна присъда от април 2018 година

Въпреки че природозащитниците се поздравиха с огромния триумф по оповестяването преди година на ниските елементи на Рила като част от " Натура 2000 ", и двете зони остават " на хартия " и без действителна отбрана, до момента в който не се одобряват заповеди, които дефинират режимите за опазването на природата в тях.

Затова и съответните ограничения за отбрана на дивите птици в " Рила буфер " и на местообитанията в " Ниска Рила " са от голяма важност - те обезпечават ограничавания на вероятните човешки намеси и ясни правила за притежателите на земи. Предложения по плановете на екоминистерството за отбрана на двете зони ще се одобряват до 29 февруари.

Липсата на заповеди и ясни правила за зоните от " Натура 2000 " не е проблем единствено за последно оповестените буферни зони в Рила. Заповеди с ограничения за отбрана не са оповестени от екоминистерството за 210 зони, които българската част от " Натура 2000 " би трябвало да пази като скъпи европейски местообитания. За това закъснение също е в ход наказателна процедура от Европа, като Министерство на околната среда и водите получи през предишния месец наставления за същото несъблюдение на законодателството и от Сметната палата.

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (185)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР