Предстои да бъдат въведени нови правила за използване на отпадните

...
Предстои да бъдат въведени нови правила за използване на отпадните
Коментари Харесай

ЕК ще въведе нови изисквания за използване на отпадните води

Предстои да бъдат въведени нови правила за потребление на отпадните води, сподели през днешния ден Джордж Кремлис, почетен шеф на Главна дирекция „ Околна среда “ на Европейската комисия в обръщението си към участниците в конференция във Варненския свободен университет „ Черноризец Храбър “.

Форумът, който се организира в хибриден формат, е откриващ в границите на план „ Познаване на кръговата стопанска система “ по взаимната оперативна стратегия за трансгранично съдействие.

Пречистените отпадни води могат да се употребяват в областта на селското стопанство за поливане на насаждения, посочи Кремлис. По думите му те биха били потребни и в пристанищата или други браншове за измиване на кораби или коли, вместо да се хаби чиста питейна вода. 

Кръговата стопанска система е нов модел, който се разпространява от Европейски Съюз освен измежду страните-членки, а и по целия свят, сподели още Кремлис. По думите му главната цел е да се понижи отпечатъкът върху околната среда и да се щадят ресурсите на планетата ни, предава Българска телеграфна агенция.

Кръговата стопанска система би трябвало да стане нещо общоприето и трайно в границите на националните и районните политики, добави специалистът. Според него тя би трябвало да заеме непрекъснато място в сферите на туризма, селското стопанство, превоза, енергетиката. Този модел би трябвало да бъде интензивно общопризнат от бизнеса, само че да бъде заложен и като развиване на обществената стопанска система, сподели още Кремлис.

Нуждаем се от нови модели на кръгово произвеждане и кръгово ползване, уточни специалистът. Според него концепцията е да се реализира по-дълъг живот за продуктите, които в края на потреблението им да не стават боклук, а да се употребяват като първични материали. Бъдещето е на кръговите градове и даже кръговите семейства, уточни Кремлис. Той добави, че всяка страна би трябвало да има народен проект за кръгова стопанска система, който да бъде прилаган на по-ниски равнища посредством районни и локални проекти.

За кръговата стопанска система, която е знаков приоритет за Европейския съюз (ЕС), ще бъдат ориентирани доста средства от фондовете, в това число за програмния интервал до 2027 година, добави Кремлис. Той посочи, че за България предизвикателство ще бъде да се възползва от тях по най-хубавия метод, с цел да реализира сполучлива промяна на стопанската система си. Благодарение на този модел в Европейски Съюз към този момент се основават нови зелени работни места, чака се такива да бъдат разкрити и във вашата страна, добави Кремлис. 

Според специалиста е от извънредно значение да се увеличи осведомеността на обществото за идните промени. Той даде доста висока оценка за Варненския свободен университет, който е пионер в Европейски Съюз с въвеждането на магистърска стратегия по кръгова стопанска система. По думите му образователното заведение е доста добър образец, тъй като работи интензивно за повишение на осведомеността, като образова освен студентите, а и специалисти от локалната власт, политическия и обществения живот.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР