Представителят на ВМРО-ДПМНЕ от Република Северна Македония Александър Николовски е

...
Представителят на ВМРО-ДПМНЕ от Република Северна Македония Александър Николовски е
Коментари Харесай

ЕНП не дава на представител на РСМ в ПАСЕ да говори от името й след нападки към България

Представителят на ВМРО-ДПМНЕ от Република Северна Македония Александър Николовски е направил тежко нарушаване на процедурите и правилника по време на съвещанието на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) в Страсбург. Той насочи груби нападки против България и затова депутатите от ГЕРБ Георг Георгиев и Деница Сачева осведомиха неотложно ръководителя на групата на Европейската национална партия, което докара до лишаване на правото на Николовски да приказва повече от името на групата на ЕНП, заяви БГНЕС.

" Представителят на ВМРО-ДПМНЕ взе правото да приказва от името на групата на Европейската национална партия. Това значи, че той би трябвало да изрази по избрана тематика позицията на цялата партия, а не своята персонална, не на националната партия, която съставлява, а на партията ЕНП. Той злоупотреби с тази процедура, като в триминутно изявление тъкмо седем пъти нападна България по тематика, която даже не е от компетентността на групата на Парламентарната асамблея на Европа, а на Комитета на министрите. Това беше явно целенасочена офанзива, авансово замислена, режисирана ", коментира Георг Георгиев пред организацията.

" Както знаете, ние с сътрудниците от РСМ постоянно се опитваме да бъдем оптимално градивни и да изпълняваме общите задължения. За страдание обаче се стига до моменти, когато РСМ и нейни представители злоупотребяват, в това число и с процедури, за да уязвят България по разнообразни тематики ", сподели още той. Георгиев добави: " За страдание ние не можехме в нито един миг да си представим, че такава огромна корист, и с процедури, и с устав, и с положителни практики, в парламентарната асамблея би могла да се случи. "

" Нашата реакция нямаше по какъв начин да закъснее и заради тази причина ние информирахме ръководителя на групата на ЕНП, че има такава корист с правилника, което докара до следствие - суспендиране на правото на въпросния представител да приказва повече от името на групата на ЕНП, което прекратяване беше посрещнато с овации от останалите сътрудници членове на всички делегации, които членуват в групата на ЕНП ", уточни Георг Георгиев. Той изясни, че оттук насетне на представителя от ВМРО-ДПМНЕ ще му бъде неразрешено да се изрича по такива въпроси.

" България получи и публично извинение за това, което се случи в залата на Парламентарната асамблея ", съобщи също Георгиев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР