Представителите на всяка власт, за да бъдат отразявани според етиката

...
Представителите на всяка власт, за да бъдат отразявани според етиката
Коментари Харесай

Георги Лозанов: Медиите трябва да създават дискомфорт на властта |

Представителите на всяка власт, с цел да бъдат отразявани съгласно етиката на журналистическата специалност, би трябвало да бъдат поставяни в обстановка на отзивчив дискомфорт, тъй като върху тях има отговорности и непрекъснато те би трябвало да дават отговор за това до каква степен и по какъв начин извършват тези отговорности.

Това сподели в Свети Влас медийният специалист Георги Лозанов. Днес той взе участие в полемика " Развитието на медиите и малките екрани и дейното въздействие върху тях през последната година ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Според Лозанов неопозиционните медии и малките екрани минават прага на професионалните нравственос и стандарти, когато стартират да обезпечават медиен комфорт на властта. Лозанов уточни, че държанието на медиите през последните месеци е измеримо във връзка с три събитийни маркера - пандемията COVID-19, арестуването на Васил Божков и обвиняванията против него, митингите в страната.

В резултат на тези три събития ясно се разграничаха кои са опозиционните и неопозиционни медии. По отношение на митингите - опозиционните медии са напълно на позицията на митингите, до момента в който неопозиционните отразяват митингите от отдалеченост, по-периферно. Пак във връзка с митингите се появиха тези за това кои са платени, проведени от външни сили и т.н, сподели Лозанов. Той акцентира, че е мъчно да бъдеш в съпротива и добави, че гледа на опозиционноста като нещо обикновено. Ненормално е да няма съпротива, уточни той.

Според журналиста Евгений Тодоров се следи едно разпръскване на аудиторията от огромните телевизионни канали. Той сподели, че голяма част от обществото има вяра на написаното в обществените мрежи, без да се интересува от източника на информация, положителната вест съгласно него е, че през последната година хората имат граници и не имат вяра напълно на написаното и чутото по телевизите, както и на анализаторите.

Телевизионният публицист Николай Дойнов счита, че външните хора стартират да преценят самата телевизия съгласно това кой е притежателят й. За публицистите има единствено един потребен ход - оптимално обективно да демонстрират това, което се случва, а мненията би трябвало да останат за хората, съобщи Дойнов.

Журналиститъ Иван Гарелов сподели, че и опозиционните, и неопозиционните медии са справедливи, само че отговорността на журналиста е персонална и той би трябвало да може да понесе и наказване и уволняване.

Тази вечер в курорта Свети Влас за десета поредна година ще бъдат раздадени премиите за телевизионна публицистика. Иван Гарелов, ръководител на Управителния съвет на Сдружението, което е уредник на събитието, сподели, че селекцията на журналистическите награди отразява процесите, протичащи в българската телевизионна публицистика в изискванията на усложнената политическа конюнктура в страната и в международен мащаб през цялата година.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР