Представителите на сектора проведоха работна среща в Стрелча в края

...
Представителите на сектора проведоха работна среща в Стрелча в края
Коментари Харесай

Розопроизводството да стане стратегически сектор за България, настояват от бранша


Представителите на бранша организираха работна среща в Стрелча в края на предходната седмица

Държавата да дефинира за розопроизводството статут на стратегически за страната ни бранш - за това ще упорстват браншовите организации. Това стана ясно след работна среща в края на предходната седмица, на която участваха представители на Националната асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика (БНАЕМПК), съдружие „ Българска розова котловина ", асоциация „ Биопродукти ", „ Професионалната асоциация на розопроизводителите в България ", Института по розата и етеричномаслените култури, както и някои от най-големите розопреработватели в страната.

„ Тази среща е значима стъпка за развиването на бранша, тъй като сподели, че имаме предпочитание и опция да работим дружно, да се обединим и да защитим пред страната общите ползи на розопроизводителите и преработвателите. Това е пътят за резистентен напредък, " това разяснява инж. Веселин Ганчев от БНАЕМПК, който бе и хазаин на работната група.

Сред най-дискутираните тематики на срещата беше използването на препарати и торове при развъждането на розите, което въздейства сензитивно на размерите рандеман и на качеството на розовото масло. Христо Николов пое ангажимент от името на „ Професионалната асоциация на розопроизводителите в България ", взаимно а Аграрния университет и Института по розата и етеричномаслените култури да разработят стратегия за обработка на насажденията. За задачата, организациите ще имат потребност от поддръжката на МЗХГ при провеждането на анализите на препаратите, както и за одобряване на програмата, след което ще бъде извършена осведомителна акция измежду розопроизводителите.

В навечерието на идния розобер, браншовиците се ангажираха да вземат участие интензивно в контрола на противозаконните пунктове за изкупуване на розов цвят, които ощетяват изрядните български розопроизводители и преработватели, както и българската страна, като подават сигнали по време на акцията.

От сектора ще продължат да упорстват пред МЗХГ за обвързано финансиране на бранша. Според тях изплащането на тласъци на база на кг набран и осъществен розов цвят ще подсигурява, че публичният запас се влага в работещите стопанства, които основават действителна икономическа стойност, вместо да „ потъва " на база площта на насаждения, които постоянно се оказват неглижирани с години. Те ще упорстват още розопреработвателите да бъдат освободени от данък на горивата на фона на рецесията, както и за благоприятни условия за подписване на многодневни трудови контракти за заетите в розопроизводството.

На срещата беше взето още решение организациите да обединят старания за разработване на механизми, които да подтикват българските производители и търговци на сувенири и козметика да употребяват натурално-ароматични артикули от българска маслодайна роза създадени в България, вместо вносна синтетика.

Приоритет на работната група в идващите няколко седмици ще бъде завършването на текстовете на националната тактика за розата, които да бъдат препоръчани на МЗХГ като обща позиция на всички в сектора.
„ Обединихме се към доста общи позиции, като най-важното е да извоюваме за розопроизводството статут на стратегически бранш - това ще е историческа стъпка, която ще върне българската роза там, където й е мястото - като водач на международния пазар и изпълнен със наличие знак на България, " разяснява Владимир Стоянов, ръководител на съдружие „ Българска розова котловина " след срещата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР