Представителите на работодателите и синдикатите в Надзорния съвет на НОИ

...
Представителите на работодателите и синдикатите в Надзорния съвет на НОИ
Коментари Харесай

Синдикати и работодатели отхвърлиха бюджета на ДОО за 2018 година

Представителите на работодателите и синдикатите в Надзорния съвет на Национален осигурителен институт ще гласоподават срещу одобряването на плана на бюджет на Държавното публично обезпечаване за 2018 година. Това споделиха преди съвещанието на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков и президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов.

Работодателите не поддържат предлагането за административно нарастване на минималните осигурителни приходи с 3,9 на 100, има и много други противоречиви проблеми съгласно тях. Сред тях са отводът за дефиниране на ясна вероятност за т.нар Сребърен фонд, забавената работа по дефиниране на т.нар фаза на погашение на пенсии от универсалните пенсионни фондове, изключително като се регистрира взетото законодателно решение за правото на хората да избират сред ДОО и УПФ. За бизнеса е проблем и проточилото се решение за инвалидните пенсии и преформатирането на системата на ТЕЛК решенията.

Лидерът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов съобщи, че главните позиции на синдикатите са доста върху един доста огромен бюджет. По думите му те имат рецензии по доста точки - измежду тях са нарастването единствено с 3,8 % на пенсиите, измененията към изплащането на болничните и достъпът до обезщетение за безработица.
Управителят на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов уточни, че чака работодатели и синдикати да си изкажат мненията по плана на бюджет на Държавното публично обезпечаване - позитивните и негативните страни съгласно тях, заяви Българска телеграфна агенция.

По тематиката за подправените болнични, той разяснява, че те не се издават от Национален осигурителен институт, има медицински лица, които издават болнични с погрешни диагнози. В момента се прави разбор на болничните, който е съвсем подготвен, добави шефът на осигурителния институт.

Анализът ще бъде възложен на Министерството на здравеопазването. След това ще се сътвори работна група, която ще се ръководи от здравното министерство и ще изготви метод за битка с подправените ТЕЛК -ови решения.

По думите на Иванов не може да се каже какъв брой от болничните са подправени, тъй като тези, които идват в Национален осигурителен институт са изрядни - те идват по електронен път и дават отговор на условията. Има евентуално диагнози, които са неистинен, само че това Национален осигурителен институт не може да hr дефинира, добави той. Иванов означи, че в разбора е посочено, че има предприятия и компании, в които над 50 % от чиновниците са в нескончаем болничен.

При него е идвал британски притежател на компания в Ихтиман, който е разказал, че единствено за региона за шест месеца са му издали 700 болнични на 500 служителя, като единствено един доктор е издал 200. Собственикът има проблем с осъществяването на поръчките, които има за кожени седалки и кожени кормила за известни компании на автомобилната индустрия и той е мощно обезпокоен, тъй като това нещо го няма в други страни.

В отговор на въпрос би трябвало ли да има наказания за лекарите, той съобщи, че ведомството, което би трябвало съществено да се заеме с това, е Министерството на здравеопазването, това не е в компетенциите на Национален осигурителен институт.

Попитан дали има настройки да се отдръпна предлагането първите три дни болнични да се заплащат от 50 на 100 от дневната отплата, а не както е в този момент 70 на 100, Иванов сподели, че не може да каже, че има такава настройка, това занапред ще се разисква както от Надзорния съвет на Национален осигурителен институт, по този начин и от НСТС.

Заместник -министърът на опазването на здравето доктор Мирослав Ненков изрази персоналната си позиция, че пациентите също би трябвало да бъдат наказвани за подправените болнични, би трябвало да се образоват и в допълнение лекарите по тематиката.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР