Представителите на правителствата в Главната конференция за мерки и теглилки

...
Представителите на правителствата в Главната конференция за мерки и теглилки
Коментари Харесай

Високосната секунда ще бъде махната до 2035 г.

Представителите на държавните управления в Главната конференция за ограничения и теглилки в Париж одобриха отпадането на практиката на така наречен високосна секунда. Гласуването е минало съвсем единомислещо, оповестява в. The New York Times.

Високосната секунда е въведена през 1972 година, като метод да се компенсира откритата разлика сред атомните часовници и слънчевото време, т.е. обиколките на Земята към Слънцето. Въпреки това тази процедура води до доста проблеми за ИТ услугите.

" Всяка високосна секунда е източник на доста болежка за хората, които поддържат хардуерната инфраструктура ", написа Meta по-рано тази година. Тя и други ИТ колоси от години приканват практиката да бъде отстранена, защото изгодите от нея са по-малко от проблемите.

Високосната секунда към този момент е предизвиквала значително действителни проблеми, напомня Engadget. През 2012 година Reddit се срина за към 40 минути, тъй като въпросната спомагателна секунда обърква сървърите на платформата и те блокират. През 2016 година част от DNS услугите на компанията Cloudflare също са наранени от новата секунда.

От тогава някои компании прибягват до лични способи за компенсиране на казуса. Някои да вземем за пример разделят секундата на по-малки елементи и ги прибавят последователно към сървърните часовници, с цел да не се получи комплициране.

Въпреки съществуването на тези способи, фирмите избират високосната секунда просто да бъде отстранена изцяло. Един от проблемите е, че за разлика от високосната година, секундата не се прибавя на тъкмо избран интервал, а когато е належащо. И даже е имало обстановки, в които се е налагало секунда да бъде " махната ".

Всичко това е излишно комплицирано, само че апелите на бизнеса дават резултат. Правителствата в институцията са дали своят вот за премахването ѝ, като всички са били " За ", без Русия. Решението им е високосната секунда да бъде отстранена най-късно до 2035 година

Русия е срещу, защото нейната глобалан позиционираща система GLONASS употребява метода, до момента в който американската GPS - не. Според някогашния шеф на " времето " в Международното бюро за ограничения и теглилки Фелиситас Ариас, решението може да принуди Русия да изведе в орбита нови спътници, оповестява Nature.

И въпреки сбогуването с високосната секунда няма да е толкоз елементарно. През идната година по проблема ще гласоподава и Международният съюз по телекомуникации към Организация на обединените нации. Очакванията и той да одобри смяната. Ако това се случи, специалистите ще имат време до 2135 година да измислят нов метод за синхронизиране на атомното и астрономическото време.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР