Представителите на флората и фауната, живеещи по-близо до полюсите, са

...
Представителите на флората и фауната, живеещи по-близо до полюсите, са
Коментари Харесай

Полярните видове растения и животни - най-застрашени от глобалното затопляне

Представителите на флората и фауната, живеещи по-близо до полюсите, са по застрашени от климатичните промени, а тези, обитаващи области с сдържан климат, ще могат да се приспособят по-лесно.

Хипотезата опонира на изводите, направени от предишни проучвания.

"Сезонните температурни промени са присъщи за умерените географски ширини, само че там те се случват релативно постепенно. В този вид климатични зони адаптацията е най-ефективна, имайки поради, че като цяло е муден развой ", сподели биологът Виктор Нилсон от университета в Лунд, Швеция. Той организира изследването дружно с сътрудника си еколог Франк Йохансон от университета в Упсала, заяви Българска телеграфна агенция.

Двамата са изследвали адаптивността на два типа водни кончета, присъщи за Северна Швеция и за Централна Европа. След лабораторните проби се оказа, че европейските инсекти се приспособяват по-добре, без значение дали температурата се намалява, или повишава.

Откритията ще оказват помощ на природозащитниците да преценяват кои типове се нуждаят от по-голяма отбрана против климатичните промени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР