Представители от Китай и САЩ се събраха в събота на

...
Представители от Китай и САЩ се събраха в събота на
Коментари Харесай

Американският и китайският бизнес търсят пътища един към друг въпреки проблемите в политическите отношения

Представители от Китай и Съединени американски щати се събраха в събота на конгрес на изпълнителните шефове на компании от Азиатско-тихоокеанското икономическо съдействие (АТИС) и приканиха за взаимни старания за поощряване на просперитета в АТИС посредством поддръжка за многостранността и свободната търговия.

Форумът, проведен от Китайския съвет за поощряване на интернационалната търговия (CCPIT), Китайската камара за интернационална търговия (CCOIC) и Китайския бизнес съвет на АТИС (ACBC), се организира в навечерието на визитата в Пекин на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън и съответства с наличието на доста ръководители на американски мултинационални компании в Китай, което съгласно някои наблюдаващи е сигнал, че прагматичното комерсиално съдействие продължава, макар възходящото политическо напрежение. „ Преследване на висококачествено, стабилно развиване “ тазгодишният конгрес беше взаимно хазаин на

„ АТИС е модел на районно икономическо съдействие, който още от основаването си е зает с поощряване на районната икономическа интеграция, либерализацията и улеснението на търговията и вложенията, предоставяйки повече благоприятни условия за развиване на азиатско-тихоокеанската бизнес общественост “, сподели китайският заместник-министър на търговията Уан Шоууън на церемонията по откриването на форума на събота. Той означи, че китайската стопанска система е постигнала мощно възобновяване и бърз напредък след епидемията, потвърждавайки уговорката на страната да продължи с отварянето си на по-високо равнище, което ще сътвори повече благоприятни условия и за останалите страни.

Зам.-министърът обаче предизвести против комерсиалната и капиталова политика на Съединени американски щати и още няколко западни страни към Китай. „ Някои страни злоупотребиха с концепцията за национална сигурност, вкараха надзор върху износа, постановиха ограничавания върху износа на технологии и изкривиха естествената търговия и вложения. Ние се противопоставяме на сходен едностранен тормоз и икономическа насила “, акцентира Уан Шоууън.

„ След продължителния интервал на пандемични провокации, стопански разтърсвания и ускоряващи се въздействия върху климата, които всички ние усещаме, АТИС наподобява в действителност дочака своя миг. Всичко, което общността прави от години по тематики като улеснение на търговията, опазване на здравето, цифрова стопанска система и резистентност, са неща от които можем да почерпим добър опит “, сподели на откриването на форума Моника Харди Уейли, президент на американския Център за АТИС.

 Освен представители на АТИС и комерсиалните кръгове, на форума участваха представители на китайския бизнес от разнообразни браншове, в това число Ху Хоукун, старши изпълнителен шеф на софтуерния колос „ Хуауей “, и Лиу Чан, ръководител на селскостопанската корпорация New Hope Liuhe. Те споделиха своите хрумвания за стабилно развиване и цифрови решения за района.

Уан Линдзие, представител на Китайския съвет за поощряване на интернационалната търговия, сподели на конференция през май, че форумът се организира, с цел да „ разшири въздействието на китайската бизнес общественост в АТИС, да насърчи икономическото и комерсиално съдействие и обмена в района, и да се приготви за срещата на върха на основните изпълнителни шефове на AТИС в Съединени американски щати през ноември “.

Делегация от над 130 китайски представители от локални управляващи и предприятия посетиха през месец май Калифорния за първи път от три години. Тя бе проведена от Китайската комерсиална камара за импорт и експорт на машини и електронни артикули (CCCME) и подкрепена от китайското генерално консулство в Лос Анджелис, и имаше за цел да насърчи локалното икономическо и комерсиално съдействие и продан на равнище провинция и град сред Китай и Съединени американски щати, съгласно уеб страницата на CCCME.

Това ясно показва, че засилените стопански връзки са в интерес както на Китай, по този начин и на хората в Съединени американски щати и е значимо да се прави разлика сред гласовете на някои политици във Вашингтон и тези измежду локалните управляващи и бизнеса.

Междувременно авторитетни американски бизнес водачи също търсят по-голямо съдействие с Китай. Бил Гейтс дойде в Китай на 14 юни, първото му посещаване в страната от 2019 година насам и по време на което имаше среща с ръководителя Си Дзинпин. По-рано тук бе и Илън Мъск. Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън също сподели, че Съединени американски щати желаят да работят с Китай за разрешаване на неотложните световни провокации по време на среща при закрити врата с американски бизнес водачи при започване на юни, съгласно информация на CNN.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР