Представители на управляващите и опозицията в Северна Македония са близо

...
Представители на управляващите и опозицията в Северна Македония са близо
Коментари Харесай

Северна Македония е на крачка от сделка за предсрочни избори догодина

Представители на ръководещите и опозицията в Северна Македония са покрай единодушие за избори през юни следващата година, написа електронното издание МКД.

Между премиера Зоран Заев и опозицията имаше спор дали е по-добре вотът да се състои през есента или през лятото. Редовният би трябвало да е през декември 2020 година

Заев искаше най-ранната дата да е през октомври, само че водачът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски желае експертно държавно управление от януари следващата година и избори през април. Според МКД и други издания юни към този момент е най-приемливият компромисен вид.

Социалдемократите на Заев са на мнение, че сходна стъпка е нужна за страната. По-рано ВМРО-ДПМНЕ обвърза с решението поддръжката си за закон, който ще разреши специфичната прокуратура, проверяваща записите от всеобщото подслушване, да продължи активност по към този момент започнатите случаи. Заев в началото твърдеше, че сходно изискване би нанесло щета на Северна Македония.

Коалиционният сътрудник на СДСМ, Демократичният съюз за интеграция (ДУИ), също поддържа концепцията. Основният спор е дали е нужна промяна на изборното законодателство според рекомендации на Организацията за сигурност и съдействие в Европа - да вземем за пример да се вкара мажоритарна изборна система.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР