Представители на Турция и Швеция ще се срещнат в седмицата

...
Представители на Турция и Швеция ще се срещнат в седмицата
Коментари Харесай

Турция и Швеция ще обсъдят шведската кандидатура за НАТО следващата седмица

Представители на Турция и Швеция ще се срещнат в седмицата след 12 юни за нови полемики по шведската кандидатура за участие в НАТО, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в неделя в Истанбул, предадоха " Ройтерс " и " Франс прес ", представени от Българска телеграфна агенция. Столтенберг не посочи мястото, на което ще бъдат извършени диалозите.

Според " Ройтерс " срещата ще бъде с присъединяване и на Финландия. Агенцията цитира Столтенберг да споделя, че съглашение за присъединение на Швеция към НАТО може да бъде реализирано в точния момент за срещата на върха на алианса идващия месец в Литва.

След срещата с Ердоган Столтенберг съобщи, че Швеция е изпълнила турските условия, с цел да се причисли към НАТО и е допълнила законодателството си, с цел да отговори на безпокойствата на Турция в региона на сигурността, заяви ДПА.

Нови антитерористични закони влязоха в действие в Швеция в четвъртък, които вършат нелегално присъединяване, финансирането и поддръжката за терористични организации.

Както оповестява Анадолската организация, срещата сред Столтенберг и Ергодан в двореца Долмабахче е траяла към час и е била при закрити врата.

На нея са участвали още новият външен министър на Турция Хакан Фидан, новият министър на защитата Яшар Гюлер, прессекретарят на турския президент Ибрахим Калън и представители на НАТО.

Генералният секретар разгласи срещата за " продуктивна ", съобщи " Франс прес ". Столтенберг акцентира, че " е време " присъединението да бъде доказано преди срещата на върха на Алианса във Вилнюс на 11 и 12 юли.

" Присъединяването на Швеция към НАТО ще укрепи нейната сигурност, само че ще направи и Турция по-силна ", означи той и добави, че " разчита да завърши присъединението на Швеция допустимо най-скоро ".
Финландия и Швеция подадоха молби за участие в НАТО след нахлуването на Русия в Украйна. за присъединението си към алианса в края на март тази година, откакто турският парламент ратифицира кандидатурата ѝ, и на 4 април стана 31-вата членка на НАТО. Кандидатурата на Швеция обаче е в застой поради възражения от страна на Турция, която упреква Стокхолм, че дава леговище на членове на терористични организации.

против кандидатурата поради неодобрение от шведските рецензии към дейностите на премиера Виктор Орбан в региона на демокрацията и върховенството на закона.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР