Представители на спортни клубове и общински администрации от Монтанско участваха

...
Представители на спортни клубове и общински администрации от Монтанско участваха
Коментари Харесай

Губернаторът на Монтана изслуша проблемите на спортните клубове, предложи им финансиране по програма

Представители на спортни клубове и общински администрации от Монтанско участваха в среща, проведена от регионалния шеф Ванина Вецина.
Тя се организира по отношение на национална стратегия, наречена „ Заедно в изкуствата и в спорта “ и направена от Комисията по въпросите на децата, младежка и спорта в Народното събрание. Заместник-председател на тази комисия е националният представител Инна Иванова, която показа програмата на срещата в Монтана. Целите на плана са обезпечаване на условия за тренировки и подготовки, стимулиране и развиване на ползите и качествата им.
Анализ и карта на бранш „ спорт “ е част от заложените цели в съдружното съглашение на държавното управление, като анализът е в две съществени насоки: социологически и във връзка с инфраструктурата.
„ Той е задача на Министерството на младежка и спорта, само че е и мой персонален ангажимент “, изясни Инна Иванова.
Като общ проблем за клубовете е материалната база, стана ясно от полемиката. В множеството случаи тя е незадоволителна и е в неприятно или доста неприятно положение. Някои от клубовете употребяват за подготовка салони и зали в учебните заведения, само че те са дребни. Други упражняват в частни фитнес зали. Някои спортове въобще нямат база – като трениращите лека атлетика да вземем за пример.
„ Без закрито спортно оборудване ние в действителност сме осакатени, защото в огромна част от годината не сме ефикасни и функционални. Технически дисциплини не се работят, губи се мотивация, децата се ориентират към други спортове. През зимните месеци нашите занимания протичат в кулоар единствено с цел да не сме на открито, от време на време пътуваме и до Враца, само че това е реплика. Въпреки това състезателите ни печелят медали в влиятелни надпревари “, сподели треньорът Емил Горанов.
Основен проблем е и незадоволителното и даже изцяло изчезнало финансиране – за представителна екипировка, за съоръжение, за заплати и възнаграждения на експерти и квалифицирани треньори. Сред най-ощетените в това отношение е федерацията по въздушни спортове, чийто клуб не получава утвърждение по никоя от стратегиите, по която е кандидатствал – като се изключи 1200 лв. преди към две години, при декларирани и възможни над 25 хиляди лв..
Финансирането по програмата „ Заедно в изкуствата и в спорта “ е в два модула. По модул „ Изкуство “ са планувани 48 млн. лева, като финансирането на една група в учебно заведение е до 8800 лева Средствата по модул „ Спорт “ са 42 млн. лева, като оптималната стойност за тим в учебно заведение е 7800 лева утвърдените и отпуснати средства могат да бъдат разходвани до края на образователната 2022/2023 година, а срокът за кандидатстване е до 27 юни т. година
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР