Представители на САЩ ще се срещнат с представители на талибаните в Доха

...
Вашингтон, окръг Колумбия - Дипломати на САЩ ще се срещнат
Коментари Харесай

Вашингтон, окръг Колумбия - Дипломати на САЩ ще се срещнат с представители на талибаните в Катар тази седмица, съобщи Държавният департамент, като това ще бъдат редки преки разговори между Вашингтон и управляващата афганистанска групировка.

Държавният департамент съобщи в сряда, че Томас Уест и Рина Амири ще проведат срещи по въпросите на Афганистан в Астана, Казахстан, с представители на Казахстан, Киргизката република, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан.

Уест, специалният представител на САЩ за Афганистан, и Амири, специалният пратеник на САЩ за афганистанските жени, момичета и човешки права, след това ще се срещнат с делегация от представители на талибаните и други служители на афганистанското министерство в столицата на Катар Доха.

Двойката ще обсъди "критичните интереси в Афганистан" по време на срещата в Доха, се казва в изявление на Държавния департамент.

"Приоритетните въпроси ще включват хуманитарна подкрепа за народа на Афганистан, икономическа стабилизация, справедливо и достойно отношение към всички афганистанци, включително жените и момичетата, въпроси на сигурността и усилия за противодействие на производството и трафика на наркотици."


Американските сили се изтеглиха от Афганистан през август 2021 г. след 20-годишна война. Талибаните поеха управлението на страната по време на изтеглянето на САЩ, тъй като подкрепяното от Запада правителство на страната се срина.

Вашингтон все още не признава правителството на талибаните в Кабул и е наложил санкции срещу групировката и нейните лидери.

Не е ясно дали срещите в Доха са сигнал за промяна в позицията на САЩ спрямо афганистанското правителство.

След като се върна на власт през 2021 г., талибаните се сблъскаха с международно осъждане, включително от някои мюсюлмански държави, заради ограниченията, които групировката наложи върху образованието на жените.

Представители на талибаните изразиха готовност да работят със САЩ, ако Вашингтон отмени санкциите си срещу групировката.

>Източник: "Талибаните Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР