Представители на САЩ са признали, че са провеждали биологични изследвания

...
Представители на САЩ са признали, че са провеждали биологични изследвания
Коментари Харесай

Москва: САЩ признаха за биологични изследвания в Украйна върху граждани с ниски доходи и психично болни

Представители на Съединени американски щати са признали, че са провеждали биологични проучвания в Украйна върху жители с ниски приходи и пациенти на психиатрични клиники, съобщи началникът на войските на съветските въоръжени сили Игор Кирилов.

В началото на септември в Женева се организира среща на страните - участнички в Конвенцията за биологичните и токсичните оръжия. На тази среща съветските представители повдигнаха повече от 20 въпроса по отношение на противозаконните дейности на Киев и Вашингтон.

" Изключително неубедителни бяха обясненията на Съединени американски щати и Украйна по отношение на износа на варианти и биоматериали на украински жители и спазването на етичните стандарти при провеждането на проучвания върху военнослужещи, жители с ниски приходи, както и върху една от най-уязвимите категории от популацията - пациенти на психиатрични лечебни заведения. При разискването на въпроса американската делегация призна тези обстоятелства, като в същото време означи, че прехвърлянето на проби от патогенни биоматериали в Съединени американски щати " не е постоянно срещано ", съобщи Кирилов на брифинг.

Москва е получила документи, доказващи, че Украйна се е пробвала да приключи съдействието с Агенцията за съкращаване на заканите в защитата на Съединени американски щати (DITRA).

" Така през април 2013 година междуведомствена комисия, формирана от представители на СБУ, Министерството на земеделието и Държавната ветеринарна работа на Украйна, е взела взаимно решение за нецелесъобразността на продължаването на плановете на DITRA в Украйна, само че тяхното налагане на Киев от администрацията на Съединени американски щати е траяло ", изясни Кирилов.

Това се удостоверява от обръщението на посланика на Съединени американски щати в Киев Джон Тефт от февруари 2013 година, в което той изисква от министъра на земеделието и храните да спомага за четиригодишно удължение на плана DITRA.

Министерството на защитата съобщи, че под натиска на Съединени американски щати в срещата са взели участие единствено 89 страни от общо 184 страни по конвенцията. Повече от половината делегации, взели думата - 22 от общо 43 – са подкрепили съветската позиция или са заели неутрална позиция.

„ По този метод съветските изказвания накараха доста страни да се замислят за рисковете от взаимоотношението с Пентагона във военно-биологичната сфера “, заключи Кирилов.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР