Представители на отдел „Екология“, кметове и кметски наместници от община

...
Представители на отдел „Екология“, кметове и кметски наместници от община
Коментари Харесай

Община Мездра с мерки за борба с африканска чума по свинете

Представители на отдел „ Екология “, кметове и кметски наместници от община Мездра участваха на съвещание на Общинска епизиотична комисия по отношение на заплахата от разпространяването на Африканска чума по свинете (АЧС) в България, според Заповед №РД 11-1232/09.07.2018 година на доктор Дамян Илиев, изпълнителен шеф на Българска организация по сигурност на храните.
На срещата участваха доктор Иво Иванов – формален ветеринарен доктор за общините Мездра и Роман и доктор Калина Христова – представител на записаните и частно практикуващите ветеринарни лекари. Те обясниха, че за разлика от Класическа чума по свинете (КЧС), за АЧС няма ваксина, само че и двете не са рискови за хората. Ветеринарите уведомиха кметовете и кметските наместници, че е нужна регистрация на всички домашни прасета от домашните стопанства. Регистрацията е доста нужна за по-голям надзор и за обезщетение при неотложно умъртвяване, както и че всеки гражданин би трябвало да оповестява за всяка умряла свиня било то домашна или дива. Сигналите се одобряват на телефона на доктор Калина Христова, доктор Иво Иванов, както и на дежурния по съвет на телефон 0885695504.
„ Държавно горско стопанство (ДГС) регион Мездра обезпечава по 9 комплекта на всяка ловна тайфа за взимане на проби за АЧС и Трихинелоза. При отстрел на диво прасе е безусловно наложително по верен метод да се вземат пробите, да се показват в Горското стопанство за облекчение и ние ги придвижваме за проучване “, сподели инж. Евгения Христова, шеф на ДГС – Мездра, която също участва на срещата.
Със заповед № РД-12-105 от 19.07.2018 година на Директора на Регионална дирекция по горите – Берковица, инж. Сашко Каменов се лимитира достъпа до горските територии на лицата, извършващи събиране на трюфели, за период от три месеца, като за задачата бъдат сложени и табели.
Известно е, че през 2007 година АЧС навлиза в Грузия и бързо се популяризира в района, като визира Кавказките страни и Русия. През 2014 година заболяването прониква в държави-членки, граничещи с Русия и Беларус – Полша, Естония, Литва и Латвия. Последното ново огнище на АЧС е открито през лятото на 2016 година в Украйна във плантация със 700 свине, като поразява 55. Фермата е ситуирана в непосредствена непосредственост до границата с Румъния.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР