Представители на Организацията на обединените нации за образование, наука и

...
Представители на Организацията на обединените нации за образование, наука и
Коментари Харесай

Емисари на ЮНЕСКО идват в Калофер за мъжкото хоро на Йордановден

Представители на Организацията на обединените народи за обучение, просвета и просвета ЮНЕСКО за трета поредна година ще следят мъжкото хоро на Богоявление в река Тунджа в Калофер. Експертите ще гледат под лупа осъществяването на неповторимия български бит, след което ще дадат мнение дали може да се включи в листата на ЮНЕСКО с нематериалното културно завещание.

Ритуалът се извършва към този момент повече от 200 години. Калоферци в национални носии, под звуците на тъпани и гайди, рано сутринта на 6 януари навлизат в ледените води на реката, пеейки присъщи локални песни. Мъжете се хващат за плещи и играят хоро, а на брега свещеници отслужват литургия. Следва мятане на кръста, а който го хване - го дава на най-малкия участник в леденото хоро. Поверието гласи, че който нагази във водата на Богоявление, ще бъде здрав през цялата година.

Обичаят тази година ще се съблюдава прецизно. На хорото ще се хващат единствено калоферци, а външни хора ще бъдат позволени след локалните. За опазването на реда ще се грижат освен униформени служители на реда, а и чиновници от особено наета охранителна компания.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР